Het Syrische leger en bondgenoot Rusland zeggen dat de chemische wapens waar de inwoners van het stadje Khan Sheikhoun in de provincie Idlib slachtoffer zijn geworden, afkomstig waren van de rebellen. Bij de aanval kwamen 72 mensen om het leven.

De Verenigde Staten en Frankrijk stelden dinsdag dat de aanval met chemische wapens werd uitgevoerd door het leger van de Syrische president Bashar al-Assad. 

Rusland ontkent de eigen betrokkenheid, maar zegt dat Syrische gevechtsvliegtuigen verantwoordelijk zijn voor het bombardement op Khan Sheikhoun. Daarbij zou een chemisch wapendepot van de rebellen zijn geraakt en kwam giftig gas vrij.

"Gisteren tussen 11.30 uur en 12.30 uur lokale tijd voerde de Syrische luchtmacht een aanval uit op een groot wapendepot van terroristen en militair materieel ten oosten van Khan Sheikhoun," aldus het Russische ministerie van Defensie.

Syrië schuift de verantwoordelijkheid volledig af op de rebellen. "Terroristische groeperingen en degenen die achter hen staan, ​​zijn verantwoordelijk voor het gebruik van chemische en giftige stoffen," luidt een verklaring op de website van staatsmedium Sana.

Een commandant van het Vrije Leger in Idlib noemt de beschuldigingen op zijn beurt een "leugen". "Iedereen zag dat het gas afkomstig was van oorlogsvliegtuigen," zegt hij.

Slachtoffers

Volgens Rusland werden dezelfde chemische wapens vorig jaar ingezet door de rebellen. De slachtoffers in Idlib zouden dezelfde symptomen hebben als inwoners van Aleppo die in de herfst werden getroffen door een gasaanval van de rebellen, aldus een woordvoerder.

De Wereldgezondheidorganisatie (WHO) laat woensdag weten dat de symptomen van de slachtoffers overeen komen met die van mensen die getroffen zijn door zenuwgas. 

Een Syrische hulporganisatie plaatste dinsdag foto's op Facebook van slachtoffers die volgens medisch personeel door verstikking om het leven kwamen. Sommigen hadden schuim om hun mond. Onder de slachtoffers zijn zo'n twintig kinderen. Honderden mensen raakten gewond en belandden met ademhalingsproblemen in het ziekenhuis.

Eerder liep het dodental als gevolg van de aanval nog op tot honderd, maar dat werd woensdag naar beneden bijgesteld.

Hulpdiensten draaien overuren na dodelijke gifgasaanval Syrië
Hulpdiensten draaien overuren na dodelijke gifgasaanval Syrië

Verenigde Naties

 De Verenigde Naties kondigden dinsdag een onderzoek aan naar de aanval in Idlib. Woensdag begint in Brussel een internationale top over Syrië. ''Dit is het moment van de waarheid'', zei secretaris-generaal Antonio Guterres van de VN. De aanval toont volgens Guterres eens te meer de noodzaak aan om einde aan de oorlog te maken.

Diverse ministers, onder wie de Britse minister van Buitelandse Zaken Boris Johnson, spraken hun afschuw uit en zeiden dat er steeds meer bewijs is dat het Assad-regime achter de chemische aanval zit. De Duitse minister Sigmar Gabriël deed een oproep aan Rusland om de VN-resolutie te steunen die oproept de verantwoordelijken te straffen. 

De VN-topman riep de internationale gemeenschap op haar verantwoordelijkheid te nemen en een einde te maken aan het "vreselijke" lijden van Syriërs. Hij riep op tot meer geld en steun voor vluchtelingen in en buiten Syrië. Eu-voorzitter Donald Tusk hield Assad verantwoordelijk voor "massamoord" in Syrië. 

Luchtaanval

Het Syrische Observatorium voor Mensenrechten meldt dat woensdag opnieuw luchtaanvallen zijn uitgevoerd bij Khan Sheikhoun. Het is niet bekend welke partij dat doet.

De provincie in het westen van Syrië wordt gecontroleerd door verschillende rebellenbewegingen die eerder deelnamen aan de vredesbesprekingen met de Syrische regering. Terreurgroep IS is met name actief in het oosten van het land.