In het stadje Khan Sheikhoun in de Syrische provincie Idlib zouden 58 mensen om het leven zijn gekomen door een luchtaanval met mogelijk gifgas van het regeringsleger. De provincie is in handen van de Syrische rebellen.

Het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten spreekt ook van tientallen gewonden. Onder de slachtoffers zijn veel kinderen. De aanval zou zijn uitgevoerd door Syrische en Russische gevechtsvliegtuigen. 

Een lokale Syrische hulporganisatie plaatste op Facebook foto's van de slachtoffers, waarop te zien is dat zij mogelijk zijn gestikt. In een videobericht sprak een arts van een aanval met gifgas, mogelijk gaat het om sarin. Slachtoffers vertoonden verstikkingsverschijnselen en sommigen hadden schuim om de mond.

Kort na de aanval werd ook het ziekenhuis waar slachtoffers werden behandeld, onder vuur genomen. Volgens AFP raakte de ingang van het gebouw beschadigd. Syrische staatsmedia melden de aanval nog niet. Rusland meldt dat geen Russische vliegtuigen bij de aanval betrokken waren.

Koenders: 'Internationale gemeenschap heeft gefaald in Syrië'
Koenders: 'Internationale gemeenschap heeft gefaald in Syrië'

Onderzoek

De Syrische oppositie eist een onderzoek van de Verenigde Naties naar de aanval. Frankrijk heeft de VN Veiligheidsraad opgeroepen zich over de kwestie te buigen.

Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders laat op vragen van D66 weten dat het kabinet de aanval "zeer scherp" veroordeeld en dat de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) de zaak moet onderzoeken. 

"Als de berichten kloppen, is dat de zoveelste schending van het Verdrag chemische wapens en van een resolutie van de Verenigde Naties", aldus Koenders. De bewindsman vindt dat de internationale gemeenschap, inclusief Nederland, heeft gefaald. Woensdag bespreekt Koenders de Syrische kwestie met zijn Europese collega's.

Witte Huis

Het Witte Huis laat in een reactie weten de chemische aanval verwerpelijk te vinden en dat dit niet genegeerd kan worden. Woordvoerder Sean Spicer zegt dat de VS "deze onacceptabele daad" veroordeelt.

Tevens meldt Spicer dat deze verschrikkelijke acties een consequentie zijn van het "slappe" gedrag van de Obama-regering.

Hulpdiensten draaien overuren na dodelijke gifgasaanval Syrië
Hulpdiensten draaien overuren na dodelijke gifgasaanval Syrië

Chloorgas

Syrië ontkent stellig dat het gasaanvallen uitvoert op burgers. De VN concludeerde echter in maart nog dat het Syrische leger wel verboden chemische wapens had gebruikt bij aanvallen.

In januari gebruikten regeringstroepen volgens onderzoekers van de VN chloorgas bij een aanval op een dorp in de buurt van Damascus. Bij die aanval raakten minstens zes mensen gewond.

Volgens de VN heeft Syrië tussen eind januari en 21 februari nog minimaal vier aanvallen met chloorgas uitgevoerd. Bij deze aanvallen viel een dodelijk slachtoffer en waren er zeventien gewonden.