De Amerikaanse minister Rex Tillerson (Buitenlandse Zaken) heeft volgende week een ontmoeting met de Turkse regering in Ankara om te spreken over de militaire campagne tegen de Syrische stad Raqqa, de 'hoofdstad' van Islamitische Staat (IS).

Dat heeft de Amerikaanse regering vrijdag aangekondigd. 

De Franse minister van Defensie, Jean-Yves Le Drian, zei vrijdag dat de strijd om Raqqa waarschijnlijk "in de komende dagen" zal losbarsten. Hij waarschuwde voor zware gevechten.

Turkije wil dat de Verenigde Staten hun militaire steun aan de Syrisch-Koerdische YPG opschorten. Het land beschouwt de YPG als een deel van de Koerdische Arbeidersbeweging (PKK), waarmee het al drie decennia in een gewapende strijd is verwikkeld.

De Amerikaanse regering beschouwt de YPG juist als een essentieel deel van de naderende belegering van Raqqa. De Koerden zouden daarbij moeten samenwerken met de Arabische rebellenkoepel Syrische Democratische Krachten (SDF), die ook door de VS wordt gesteund.

Arabische groepen

De Turken zien liever dat de VS voor het offensief gebruikmaken van Arabische Syrische rebellengroepen die door Ankara worden gesteund. Ze voeren daarbij aan dat Raqqa een overwegend Arabische stad is, maar de regering van de VS twijfelt aan de omvang en de training van de aan Turkije gelieerde strijdgroepen. 

De Amerikaanse Senator John McCain, voorzitter van het Senaatscomité voor de Strijdkrachten, zei eerder deze week tegen journalisten dat het moeilijk wordt om de Turkse president Erdogan te overtuigen van de inzet van Koerdische strijders.

"De hersenbreker is dat als je de Koerden niet gebruikt, het allemaal een stuk langer zal duren, terwijl IS een stroom van terroristen Raqqa uitstuurt", zei McCain. "Maar als je het wel doet, sta je voor een enorme uitdaging wat betreft de relatie met Turkije."