Syrische rebellen lanceren weer aanval op Damascus

Strijders van de Syrische oppositie hebben dinsdag weer een groot offensief gelanceerd in een gebied in het noordoosten van de hoofdstad Damascus, dat in handen is van de regering. Het is de tweede aanval in drie dagen.

Voor de rebellen toont de aanval aan dat zij nog steeds in staat zijn offensieve acties uit te voeren, hoewel hun situatie rond Damascus en in de rest van het land precair blijft. Het is voor het eerst in vier jaar dat er weer op grote schaal wordt gevochten in de hoofdstad.

Een woordvoerder van een van de grootste rebellengroepen die is betrokken bij het offensief zei tegen Reuters dat de aanval dinsdagochtend rond 5.00 uur begon. Doelwit was Jobar, hetzelfde district dat zondag korte tijd werd buitgemaakt op het regeringsleger, voordat de rebellen werden gedwongen zich terug te trekken.

Volgens een bron binnen het het Syrische leger begon de aanval met een autobom, die door de rebellen tot ontploffing werd gebracht. Tegen Reuters zei de bron dat groepen rebellen in het gebied werden omsingeld en dat er "met ze wordt afgerekend".

'Zwak regime'

Een functionaris van het Vrije Syrische Leger (FSA), die zal deelnemen aan de vredesgesprekken in Genève, zei dat de aanval de beperkingen van de Russische hulp aan de Syrische regering aantonen. 

"Dit is een militaire en politieke boodschap aan Rusland dat het regime zwak is, niet de volledige controle heeft en niet in staat is de militaire balans in zijn voordeel te doen doorslaan", aldus Issam al Rayess. 

In de afgelopen achttien maanden hebben president Bashar al-Assad en zijn strijdkrachten, gesteund door Rusland, Iran en sjiitische Syrische milities, de overhand gekregen in de strijd om West-Syrië. Dat overwicht culmineerde vorig jaar december in de volledige herovering van de stad Aleppo.

Lees meer over:
Tip de redactie