Pentagon ontkent bombarderen moskee in Syrië

Het Pentagon ontkent donderdag een moskee in Aleppo te hebben gebombardeerd. In een verklaring stelt het Amerikaanse ministerie van Defensie een aanval op al-Qaeda-strijders te hebben uitgevoerd.

Volgens het Pentagon zijn er tientallen terroristen gedood bij de aanval. Er zouden geen burgerslachtoffers zijn gevallen.

Volgens persbureau AFP zou het Pentagon ook een foto hebben van de betreffende moskee om te bewijzen dat het gebouw niet is getroffen.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten liet donderdag weten dat er bij een luchtaanval op een moskee in het dorpje al-Jina bij Aleppo zeker 42 burgers zijn omgekomen. Tientallen Syriërs zouden gewond zijn geraakt.

Avondgebed

De uitspraken van het Observatorium werden vrijdag ondersteund door het onafhankelijk onderzoekscollectief Bellingcat. Dit constateert na onderzoek dat het Pentagon wel degelijk verantwoordelijk is voor het bombarderen van de moskee en de mensen die zich daar op dat moment bevonden.

Gevechtsvliegtuigen zouden de moskee hebben getroffen tijdens het drukbezochte avondgebed.

Verenigde Naties

Al-Jina in het noordwesten van het land is in handen van Syrische rebellen, waar volgens de Verenigde Naties veel mensen naartoe zijn gevlucht.

Het gebied is in de oorlog vaak door Syrische en Russische vliegtuigen bestookt, maar in de afgelopen maanden hebben ook Amerikaanse toestellen er aanvallen uitgevoerd. Doelwit van die aanvallen was een jihadistische groep die tot vorig jaar formeel tot het terreurnetwerk al-Qaeda behoorde.

Lees meer over:
Tip de redactie