De Israëlische luchtmacht heeft in de nacht van donderdag op vrijdag meerdere doelen bestookt in Syrië. In een reactie daarop werden volgens het leger van Israël vanuit Syrië luchtafweerraketten afgeschoten.

De luchtafweerraketten troffen geen doel. Een van de raketten werd onderschept door het Israëlische luchtafweersysteem. 

Het Syrische leger zegt op haar beurt dat de raketten wel degelijk een Israëlisch toestel hebben neergehaald in de omgeving van Palmyra. Een ander toestel zou beschadigd zijn, zo valt te lezen in een Syrische verklaring. Syrië heeft de aanval van Israël omschreven als een daad die werkt in het voordeel van Islamitische Staat (IS). 

Een woordvoerder van de Israëlische strijdkrachten heeft bevestigd dat de luchtmacht doelen heeft bestookt in het buurland. Om wat voor doelwitten het ging, wil het leger niet zeggen. 

Mogelijk houden de Israëlische luchtaanvallen verband met wapenleveranties vanuit Syrië aan Hezbollah. De afgelopen jaren werd vaker gesuggereerd dat Israël konvooien met wapens voor Hezbollah heeft bestookt in Syrië. De berichten hierover zijn echter nooit officieel bevestigd door het Israëlische leger. 

Beelden

Journalisten hebben volgens The Jerusalem Post beelden gedeeld van de neergehaalde Syrische luchtafweerraket. Het projectiel lijkt vlak bij een gebouw te zijn neergekomen.

Volgens Haaretz is de confrontatie een van de ernstigste incidenten tussen Israël en Syrië sinds het begin van de Syrische burgeroorlog.