Het hoofd van de Syrische regeringsdelegatie bij de VN-onderhandelingen over de Syrische burgeroorlog in Genève heeft zaterdag gezegd dat de regering de onderhandelingen alleen wil voortzetten als de oppositie een enkele, verenigde delegatie afvaardigt. 

De Syrische ambassadeur bij de VN in New York en hoofdonderhandelaar Bashar al-Ja'afari zei zaterdag dat de regering wil praten met de hele oppositie, "niet met een Saoedische partner, noch een partner uit Qatar, Turkije of Frankrijk."

De grootste oppositiedelegatie bij de gesprekken in Genève is het Hoge Onderhandelingscomité (HNC), maar er zijn ook twee kleinere groepen aanwezig. Hoewel die weinig militaire macht hebben, worden ze door Rusland gesteund. 

Al-Ja'afari zei dat het "een eerste voorwaarde" is dat de Syrische oppositie geen hulp zoekt bij Israël of Turkije en "niet werkt volgens het schema van de inlichtingendiensten van Qatar, Saoedi-Arabië, Jordanië of Israël".

De tweede voorwaarde is dat de gehele oppositie zich schikt naar de overeenkomst over de agendapunten voor volgende gespreksrondes.

Agenda

"Er is tot nu toe nog niets aangenomen, er is nog helemaal niets definitief, behalve de overeenkomst over een agenda. Dat is het enige wat we deze ronde hebben bereikt", zei Al-Ja'afari. 

Volgens Al-Ja'afari bevat die agenda vier punten. Die moeten wat betreft de partijen allemaal een gelijk gewicht krijgen. Een van de punten is de bestrijding van terrorisme. Dat is een van de hoofdprioriteiten van de Syrische regering.

Al-Ja'afari sprak zaterdag voor het eerst met journalisten sinds de tiendaagse onderhandelingssessie in Genève vrijdag eindigde. Damascus beraadt zich nog op de vraag of de regering zal deelnemen aan een volgende ronde, die later deze maand moet plaatsvinden, aldus de delegatieleider.

'Trein staat klaar'

VN-gezant Staffan de Mistura laat vrijdagavond weten dat hij van plan is de gesprekken met de delegaties afzonderlijk voort te zetten, zodra hij verslag heeft uitgebracht aan de VN-Veiligheidsraad.

De Mistura zei blij te zijn dat er een duidelijke agenda is vastgesteld voor de vervolggesprekken.

"De trein staat klaar in het station en draait zijn motor warm, alles staat klaar en er is nog slechts een gaspedaal nodig", zei hij zaterdag. "En het gaspedaal is in handen van de deelnemers aan deze laatste onderhandelingsronde."