Russische gevechtsvliegtuigen hebben per ongeluk luchtaanvallen uitgevoerd op de door de Amerikanen geleide coalitie in het noorden van Syrië.

De Russen voerden de bombardementen dinsdag uit op verschillende kleine dorpen ten zuidoosten van de stad Al-Bab. Zij dachten ten onrechte dat zich op de grond strijders van Islamitische Staat bevonden. Dat heeft de Amerikaanse luitenant-generaal Stephen Townsend woensdag laten weten, meldt AFP.

Volgens Townsend waren er een onbekend aantal gewonden onder de coalitietroepen. Hij voegde daaraan toe dat Amerikaanse commando's die zich op minder dan vijf kilometer van de bombardementen bevonden, de Russen via een speciale 'hotline' maanden te stoppen met de luchtaanvallen.

De Verenigde Staten hebben momenteel ongeveer vijfhonderd troepen gestationeerd in Syrië, in bijna alle gevallen gaat het om commando's. Hun rol is momenteel beperkt tot het adviseren van lokale milities en zij verblijven achter de frontlinies.

Turkije

Ook het Turkse leger heeft samen met Syrische rebellen aanvallen uitgevoerd op dorpen in het noorden van Syrië die in handen zijn van milities die door de VS worden gesteund. Die beschuldiging komt van de milities in de dorpjes bij de stad Manbij.

De milities zijn van de Manbij Militaire Raad en horen bij de door Amerika gesteunde Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). Die zijn samen met de Koerdische YPG-militie de belangrijkste bondgenoten van het Westen in de strijd tegen IS.

De dorpjes liggen op ongeveer 27 kilometer van Manbij. De Turkse president Erdogan kondigde deze week aan dat de stad het volgende doel is in de campagne van het Turkse leger in het noorden van Syrië.

Complex

Townsend spreekt van een "moeilijke en zeer gecompliceerde situatie" in het noorden van Syrië, waarbij Rusland, de VS, maar ook Turkije betrokken zijn.

Rusland steunt de regering van de Syrische president Assad en voert soms ook luchtaanvallen uit op IS. Turkije strijdt ook tegen IS, maar probeert tegelijkertijd de door de VS gesteunde Koerdische troepen in toom te houden. De VS steunt op haar beurt de Koerden weer.

"Het is een heel ingewikkelde situatie op het slagveld waarbij in wezen drie legers en een vijand betrokken zijn", zegt Townsend. Hij stelt dat iedereen de blik gericht moet houden op IS en niet met opzet op per ongeluk elkaar moet gaan aanvallen.

Turkse militairen

Begin vorige maand voerden Russische gevechtsvliegtuigen per ongeluk een luchtaanval uit op Turkse militairen. Daarbij vielen drie doden en raakten elf anderen gewond.

Het incident vond plaats in de buurt van Al-Bab, de stad die vorige week dankzij strijders van het Vrije Syrische Leger met ondersteuning van het Turkse leger werd veroverd op IS.