De dodelijke bomaanslagen in het Syrische Homs zijn bedoeld de vredesbesprekingen in Syrië te bemoeilijken. 

Dat zegt VN-vertegenwoordiger Staffan de Mistura. "Het is in het belang van alle partijen die tegen terrorisme zijn en een politieke oplossing in Syrië zoeken om dit soort pogingen niet te laten slagen", zei De Mistura.

De aanslagen hebben al geleid tot spanningen tijdens de onderhandelingen tussen de Syrische regering en oppositiegroepen in Genève.

Het hoofd van de regeringsdelegatie, Bashar al-Jafaari, hield zaterdagavond een persconferentie waarop hij eiste dat de oppositiedelegatie publiekelijk afstand nam van de aanslagen. Als ze dat niet deden, zou de Syrische regering ze beschouwen als "terroristen", aldus Al-Jafaari.

Veiligheidsdiensten

Later op de avond hield ook de oppositiedelegatie een persconferentie, meldt Al Jazeera. Daar werden de aanslagen in Homs veroordeeld als "terrorisme", maar het werd niet duidelijk welke groep door de rebellen verantwoordelijk wordt gehouden. "Onze standpunten zijn duidelijk wat betreft terrorisme en het veroordelen van terrorisme", zei delegatieleider Nasr al-Hariri.

Wel impliceerde de woordvoerder van het Vrije Syrische Leger dat de regering een rol speelde bij de aanslagen. "De regio waar de veiligheidsdiensten zitten is heel goed beveiligd en geen operatie zou die kunnen bereiken zonder medewerking van de veiligheidsdiensten", zei hij.

Bij een van de aanvallen zaterdag werd het hoofd van de militaire veiligheidsdienst in de stad gedood, samen met 29 collega's. Een andere aanval bij een gebouw van de landelijke veiligheidsdienst kostte aan nog eens twaalf mensen het leven. Volgens de Syrische staatstelevisie bliezen drie zelfmoordterroristen zich op bij elk van de twee plaatsen.

Homs

Homs in het westen van Syrië staat voor het grootste deel onder controle van het Syrische leger sinds de rebellen zich in 2014 terugtrokken na tussenkomst van de VN. De stad is herhaaldelijk doelwit van beschietingen door Islamitische Staat.