Rusland voert luchtaanvallen op IS-doelen bij Raqqa uit

Russische gevechtsvliegtuigen hebben doelen van Islamitische Staat bij de Syrische stad Raqqa bestookt met een serie kruisraketten. Dat heeft het ministerie van defensie in Moskou vrijdag bekendgemaakt. 

De aanvallen zijn uitgevoerd door Tupolev 95-bommenwerpers die van Russische bodem waren vertrokken om over Iran en Irak naar Raqqa te vliegen. Daar namen ze trainingskampen van IS onder vuur en een commandopost.

Rusland viel eind 2015 voor het laatst doelwitten aan in de buurt van Raqqa, door IS uitgeroepen tot hoofdstad van het kalifaat, maar richtte zijn vuurkracht daarna vooral op Aleppo en andere door rebellen bezette gebieden in Syrië.

Raqqa

In Raqqa begon het door de Amerikanen gesteunde Syrische Democratische Leger (SDF) begin deze maand een nieuw offensief tegen IS. Begin december maakten deze milities flinke vorderingen en deze opmars gaat de afgelopen periode gestaag verder. 

Het doel van de groepen is om de resterende IS-troepen in de stad volledig te omcirkelen, maar IS biedt nog altijd felle tegenstand. ​IS is de afgelopen maanden op vele fronten verzwakt en de terreurgroep moest delen van zijn grondgebied in Irak en Syrië afstaan.

Lees meer over:
Tip de redactie