Syrische regering verwijt rebellen uitblijven doorbraak in vredesbespreking

De Syrische regering verwijt de rebellen dat er nog steeds geen doorbraak is in de vredesbesprekingen in Astana. 

De onderhandelingen hebben tot dusver nog weinig opgeleverd omdat "vertegenwoordigers van de rebellen onverantwoordelijk laat arriveerden in de Kazachstaanse hoofdstad", stelt Bashar Jaafari, onderhandelaar van de regering van de Syrische president Bashar al-Assad.

Ook de Turkse vertegenwoordigers, die de rebellen steunen, zouden "bewust bezig zijn de onderhandelingen te blokkeren".

De betrokken partijen, waaronder Rusland, Turkije en Iran, gingen hierdoor een dag later dan gepland verder met de besprekingen. Donderdag zou eigenlijk de laatste dag zijn van de tweede ronde vredesbesprekingen. Het wankele akkoord, waarin de regeringstroepen en de rebellen afspraken te stoppen met vechten, is opnieuw onderwerp van het overleg.

IS

Volgens de Russen maakt het staakt-het-vuren in Syrië het makkelijker om Islamitische Staat (IS) te bestrijden in het oosten van het land en in Noord-Aleppo.

De wapenstilstand die in december tot stand kwam geldt niet voor de strijd tegen organisaties die als terroristisch worden beschouwd. Dat betekent dat doelen van onder meer IS en Jabhat Fateh al-Sham nog steeds bestookt kunnen worden.

Tip de redactie