Besprekingen Syrië in Astana dag later van start

Het internationale overleg over de crisis in Syrië dat woensdag in Astana zou beginnen, is een dag opgeschort. In de hoofdstad van Kazachstan komen vertegenwoordigers van onder meer Rusland, Turkije en Iran bijeen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Astana gaf woensdag geen reden voor het uitstel. Volgens al-Jazeera zou er sprake zijn van "technische problemen".

Mogelijk ligt de oorzaak bij de twijfels die de Syrische rebellen hebben over de rol van Rusland bij het huidige staakt-het-vuren dat sinds december in Syrië van kracht is. Volgens de rebellen zet Rusland niet genoeg in op de handhaving van de wapenstilstand.

Deze week is het wankele akkoord waarin de regeringstroepen en de rebellen afspraken te stoppen met vechten opnieuw onderwerp van het overleg. Beide partijen beschuldigen elkaar ervan de wapenstilstand te schenden.

Rebellen en vertegenwoordigers van het regime in Damascus gaan in Astana niet rechtstreeks met elkaar in gesprek. Beide partijen zijn waarschijnlijk wel in de hoofdstad aanwezig.

Verenigde Naties

De gesprekken in Kazachstan duren twee dagen. Ook Staffan de Mistura, de speciale afgezant van de Verenigde Naties voor Syrië, is uitgenodigd. Hij is niet op de uitnodiging ingegaan maar stuurt waarschijnlijk wel een vertegenwoordiger, net als buurland Jordanië.

Het overleg in Astana wordt gezien als een voorronde van de vredesbesprekingen onder auspiciën van de VN die volgende week in Genève worden gehouden. Woordvoerder Salim al-Muslit van het zogenoemde hoger onderhandelingscomité zegt daar wel één-op-één met de regering te willen praten.

De inzet bij het vredesoverleg in Zwitserland is een politieke transitie in het land, die moet leiden tot een overgangsregering. De rebellen laten vooraf weten dat ze niet akkoord gaan met een politieke rol voor president Bashar al-Assad in een mogelijke overgangsregering. "De hoge prijs die het Syrische volk heeft betaald zou voor niks zijn geweest als hij aanblijft," aldus al-Muslit.

Afspraken

Eind januari kwamen de internationale partijen, de rebellen en de Syrische regering ook bij elkaar in Astana. Het hoofddoel van de besprekingen was toen ook de handhaving van het staakt-het-vuren en het mogelijk maken van humanitaire hulp. 

Ook toen spraken de strijdende partijen niet direct met elkaar. Wel spraken Turkije, Rusland en Iran af gezamenlijk toe te zien op de handhaving van het staakt-het-vuren. Iran en Rusland zijn bondgenoot van president Assad, terwijl Turkije bepaalde rebellenbewegingen steunt.

De Verenigde Staten zijn niet betrokken bij het overleg in Kazachstan. Rusland zou een vertegenwoordiger van de regering van president Trump wel hebben uitgenodigd, maar het is onduidelijk of de VS bij het overleg aanschuift.

Lees meer over:
Tip de redactie