Tussen 2011 en 2015 vonden er in de Saydnaya-gevangenis bij de Syrische hoofdstad Damascus iedere week massa-executies plaats. Daarbij zijn tussen de 5.000 en 13.000 mensen opgehangen, concludeert Amnesty International in een dinsdag verschenen rapport.

De gevangenen die werden opgehangen in de gevangenis kregen deze straf zonder dat er sprake was van iets "wat ook maar lijkt op een eerlijk proces", stelt Amnesty. "Een zogenaamde militaire rechtbank veroordeelt een gevangene in een procedure die spot met alle rechtsnormen en niet meer dan drie minuten in beslag neemt."

Het rapport Human slaughterhouse: Mass hangings and extermination at Saydnaya prison, toont volgens Amnesty aan dat de Syrische overheid in de gevangenis bewust onmenselijke omstandigheden creëert door middel van marteling en het systematisch onthouden van eten, drinken, medicijnen en medische zorg.

Systematische massa-ophanging Damascus volgens rapport Amnesty International
Systematische massa-ophanging Damascus volgens rapport Amnesty International

Vijftig

De ophangingen in de Saydnaya-gevangenis vonden een of twee keer per week plaats, meestal op maandag en woensdag, midden in de nacht. Per keer werden tot vijftig gevangenen geëxecuteerd.

Goedkeuring

"De Syrische autoriteiten geven tot op het hoogste niveau hun goedkeuring aan de executies en wantoestanden in de gevangenis, die gekwalificeerd kunnen worden als oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid", schrijft Amnesty.

Het onderzoek is mede gebaseerd op 84 getuigenissen van onder meer voormalige bewakers en leidinggevenden in de Saydnaya-gevangenis.