Rusland steunt de voortzetting van onderhandelingen over het beëindigen van de Syrische burgeroorlog onder de vlag van de Verenigde Naties. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zondag gezegd. 

Lavrov deed die uitspraak in een interview dat werd gepubliceerd op de website van zijn ministerie. Volgens de minister waren de door Rusland geleide vredesgesprekken in de Kazachse hoofdstad Astana vorige maand een "doorbraak" in de onderhandelingen over een politieke oplossing voor de Syrische burgeroorlog. 

De gesprekken tussen afgevaardigden van de Syrische president Bashar al-Assad en oppositiegroepen in Astana waren niet bedoeld als vervanging voor de onderhandlingen in Genève, die worden voorgezeten door VN-gezant Staffan de Mistura, zei Lavrov.

Tegenstellingen

De gesprekken in Astana werden gezien als een teken van de toenemende invloed van Rusland, Iran en Turkije in het Midden-Oosten, terwijl de VS daar juist aan macht inboette.

Tijdens de onderhandelingen werd duidelijk dat er scherpe tegenstellingen bestaan tussen Moskou en Teheran, voornamelijk over inbreng van de VS in het Syrische vredesproces. Iran houdt de Amerikanen daar liever buiten. Bovendien waren de Golfstaten niet uitgenodigd in Astana, ondanks de grote rol die zij spelen in het Syrische conflict.

De volgende ronde van onderhandelingen in Genève vindt plaats op 20 februari. 

Respect

In het interview herhaalde Lavrov ook het standpunt van het Kremlin over de betrekkingen met de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump.

De twee landen verkeren in een positie om bilaterale problemen op te lossen, de banden aan te halen en samen het "internationale terrorisme" te bestrijden, aldus Lavrov. Dat kan volgens de Russische minister alleen op basis van wederzijds respect.

'Onbereikbaar'

Het hoofd van de Iraanse Hoogste Nationale Veiligheidsraad, Ali Shamkani, onmoette zondag de Russische Syrië-gezant Alexander Lavrentiev in Teheran.

Shamkani prees de Astana-conferentie, maar waarschuwde dat radicaal-soennitische groepen zoals Islamitische Staat (IS) en Jabhat Fateh al-Sham (voorheen al-Nusra Front) een politieke oplossing onmogelijk maken.

"Zolang IS en al-Nusra en andere, met hen verbonden groepen in Syrie aanwezig zijn - en zij steun en bescherming ontvangen van sommige landen in de regio - blijven een politieke oplossing en vrede voor Syrië en de regio onbereikbaar", zei hij.