Turkije, Rusland en Iran hebben in de Kazachstaanse hoofdstad Astana afgesproken samen te werken aan waarborging van de wapenstilstand in Syrië. Daarnaast willen de drie landen samen vechten tegen IS en Al Nusra. 

De landen zeggen voor de controle van het bestand een trilateraal mechanisme te zullen ontwikkelen. Hoe dat mechanisme er precies uit komt te zien, is niet aangekondigd. Wel benadrukken de landen een politieke oplossing na te streven. 

De onderhandelende partijen in Kazachstan hebben dinsdag daarnaast een oproep gedaan aan de rest van de internationale gemeenschap om alle afspraken die gemaakt zijn tijdens VN-bijeenkomsten over Syrië na te leven. Ook hebben de landen gezegd dat ze de aanwezigheid van de Syrische rebellen bij vredesgesprekken in Genève zullen ondersteunen. 

De Syrische oppositie verklaarde juist niet blij te zijn met de gepresenteerde conclusies van het overleg in Astana, omdat die de militaire inmenging van Iran in Syrië niet uitsluiten. 

Initiatief overleg

Het overleg in Astana is een initiatief van Rusland, Iran en Turkije. Rusland en Iran zijn de belangrijkste bondgenoten van de regering van Bashar al-Assad. Turkije steunt verschillende rebellengroepen.

De Verenigde Staten, die vorig jaar een mislukte poging deden om tot vredesoverleg te komen, zijn niet betrokken bij de gesprekken.