De verschillende strijdende partijen in Syrië hebben donderdag aan het begin van de middag (Nederlandse tijd) een staakt-het-vuren bereikt.

Dat bevestigen zowel de Russische president Vladimir Poetin, het Syrische leger en een aantal belangrijke rebellengroeperingen. Het bestand moet een opmaat zijn naar een politieke oplossing voor de burgeroorlog die al 5,5 jaar woedt.

Besprekingen over die oplossing staan voor volgende maand gepland in Astana, de hoofdstad van Kazachstan. Het Vrije Syrische Leger, dat eerder niet deelnam aan de gesprekken, zal bij de aankomende besprekingen ook aan tafel zitten.

Volgens Poetin hebben het regeringsleger van president Bashar al-Assad en de Syrische rebellen verschillende documenten ondertekend, waaronder een overeenkomst over een landelijke wapenstilstand. Dat bestand moet in de nacht van donderdag op vrijdag ingaan. 

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moualem zei donderdagavond dat het akkoord "een reëele kans" biedt op een politieke oplossing. Hij stelde wel de voorwaarde dat rebellen afstand nemen van Islamitische Staat (IS) en het voormalige al-Nusra Front, nu Jabhat Fateh al-Sham.

Syrië zal met een "open instelling" afreizen naar Astana, aldus al-Moualem.

Turkije en Rusland

Turkije en Rusland hebben laten weten in te staan voor een landelijk staakt-het-vuren. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Cavusoglu, noemt het van groot belang dat landen hun invloed op gewapende groepen aanwenden om die groepen te laten ophouden met vechten. 

Cavusoglu voegde daar donderdagochtend aan toe dat in het staakt-het-vuren een uitzondering wordt gemaakt voor organisaties die ook door de Verenigde Staten als terroristisch worden beschouwd. Dat betekent dat doelen van onder meer IS en Jabhat Fateh al-Sham nog steeds bestookt kunnen worden.

Vijftigduizend strijders

Het Vrije Syrische Leger, een overkoepelende organisatie van diverse milities, heeft toegezegd mee te werken aan het staakt-het-vuren. 

Het Russische ministerie van Defensie publiceerde donderdag een lijst van zeven andere rebellengroepen, die volgens Moskou ook akkoord zijn gegaan. In totaal zouden die groepen ongeveer vijftigduizend strijders hebben.

Het is nog onduidelijk precies welke groepen worden uitgesloten van het staakt-het-vuren. Cavusoglu zei dat buitenlandse strijders, zoals die van het sjiitische Hezbollah, Syrië moeten verlaten. Dat valt mogelijk niet goed bij Iran, dat zowel Hezbollah als het regime van Assad steunt.

Ook de Koerdische partijen PYD en de YPG zijn niet betrokken bij het akkoord.

Volgens de BBC hebben rebellen die het oostelijk gelegen Ghouta, nabij Damascus, bezetten het verdrag wel ondertekend. Die groep was een lastige onderhandelaar bij eerdere vredesbesprekingen.

Aleppo

Eerder deze maand bereikten Rusland en Turkije een bestand betreffende Aleppo. Duizenden inwoners konden hierdoor uit het oostelijk deel van de stad worden geëvacueerd.

Poetin laat donderdag weten het aantal van zijn troepen in Syrië te reduceren nu er een staak-het-vuren is gesloten.

VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura heeft positief gereageerd op het staakt-het-vuren. Hij zei te hopen dat levens van burgers erdoor gespaard zullen blijven en het afleveren van hulpgoederen mogelijk wordt dankzij het akkoord.

Tot slot hoopt de Zweedse diplomaat dat nu ook eindelijk "productieve vredesgesprekken" gevoerd kunnen worden.

Ook de VS noemden het staakt-het-vuren een positieve ontwikkeling. Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken in Washington sprak de hoop uit dat het akkoord ''volledig zal worden doorgevoerd en gerespecteerd door alle partijen''. ''Ieder initiatief dat het geweld stopt, levens redt en de juiste omstandigheden creëert voor nieuwe en vruchtbare politieke onderhandelingen zou welkom zijn.'' 

Dronebeelden tonen destructie Aleppo
Dronebeelden tonen destructie Aleppo