Duizenden opstandelingen wachten nog in Oost-Aleppo op evacuatie uit de voormalige rebellenenclave. 

Woordvoerders van het Rode Kruis en de rebellengroep Ahrar al Sham zeiden donderdag dat de evacuatie door het slechte weer moeizaam verloopt.

Een woordvoerster van het Rode Kruis zei dat het hard waait en sneeuw in Aleppo. Bovendien worden bij de evacuatie noodgedwongen veel voertuigen gebruikt die in slechte staat verkeren.

"De evacuatie zal donderdag nog de hele dag duren en vermoedelijk ook een deel van de vrijdag."

Zieken en gewonden

Volgens het Rode Kruis zijn in de nacht van woensdag op donderdag circa 4.000 strijders geëvacueerd met onder meer privéauto's, bestelwagens en pick-uptrucks.

In een week tijd zijn in totaal 34.000 mensen, onder wie alle zieken en gewonden en kinderen, in veiligheid gebracht. De meeste burgers zijn overgebracht naar het westelijk deel van Aleppo en de provincie Idlib.

Het oostelijke deel van Aleppo was vier jaar lang in handen van rebellen. Met steun van onder meer Rusland en Iran heeft het leger van Assad dit gebied vrijwel volledig heroverd op de opstandelingen.

Assad

Assad had donderdag een ontmoeting met Iraanse diplomaten en zei dat het heroveren van Aleppo niet alleen een overwinning was van Syrië, maar ook van zijn Iraanse en Russische bondgenoten.

Volgens Assad is de overwinning op het slagveld een "stap op weg naar het beëindigen van terrorisme in heel Syrië en zorgt het voor het creëren van de juiste omstandigheden voor een oplossing voor de oorlog."