De evacuatie van gewonden en rebellen uit Oost-Aleppo is donderdag begonnen. Negentien ambulances van het Rode Kruis en 21 bussen trekken de stad in om de mensen te kunnen vervoeren. 

Ook de Syrische en de Turkse Halve Maan helpen bij het vervoeren van de gewonden. De evacuatie is onderdeel van een nieuw akkoord tussen de rebellen en het Syrische leger.

In de eerste bussen zitten in totaal 951 mensen. Onder hen zijn vrouwen, kinderen en gewonden. Enkele gewonden verkeren in kritieke toestand. Volgens een woordvoerder van de Russische ministerie van Defensie krijgen vijfduizend rebellen en hun familieleden een vrijgeleide uit de stad. 

Een reddingswerker meldde donderdagochtend dat Assad-gezinde militanten tijdens de evacuatie hebben geschoten op ambulances, waardoor zeker een persoon om het leven is gekomen. Eerder werd er gesproken van drie gewonden. Hierdoor werd de evacuatie in eerste instantie opgeschort.

Ambulances

Rond 13.30 uur (Nederlandse tijd) vertrokken de eerste ambulances uit Oost-Aleppo, gevolg door enkele bussen met personen afkomstig uit dat deel van de stad. Rusland zou daarbij aan zijn aanwezige soldaten de opdracht gegeven hebben de konvooien doorgang te verlenen. 

De oppositie in de stad had om hulp gevraagd voor de evacuatie van gewonden. De hulporganisaties hebben honderd vrijwilligers en tien ambulances tot hun beschikking. Merlijn Stoffels van het Rode Kruis meldt op Twitter dat zijn organisatie 250 gewonden mag evacueren.

Rebellen in Aleppo bevestigen dat een wapenstilstand om 2.30 uur donderdagochtend (lokale tijd) is ingegaan. Er zitten naar schatting nog zeker vijftigduizend mensen vast in Oost-Aleppo.

Idlib

De aftocht van de rebellen is richting Khan Touman ten zuidwesten van Aleppo. Het Rusissche ministerie van Defensie meldt dat er twintig bussen klaarstaan om de oppositie richting Idlib te evacueren. Rusland zegt de evacuatie te monitoren met surveillancedrones.

Aanvankelijk zouden de evacuaties van rebellen en burgers woensdagochtend gebeuren, maar het plan kwam niet tot uitvoering. Er waren opnieuw gevechten in het oostelijke deel van de stad.

Volgens de rebellen waren er aanvallen uitgevoerd door het Syrische leger, terwijl het leger liet weten dat het enkel om defensieve acties ging.

Iran

Ook de Assad-getrouwe Libanese Hezbollah zou zich niet aan het bestand hebben gehouden. Rebellengroep Ahrar al-Sham zegt dat Iran, die Hezbollah steunt, de evacuatie eerder actief heeft tegengewerkt.

Er is lang onderhandeld over een wapenstilstand. Het Syrische leger vreest dat de rebellen zo'n wapenstilstand gebruiken om zich te herwapenen. Mede daarom is afgesproken dat de stilstand in combinatie is met een aftocht.

Rusland

Het Syrische leger en Rusland sloten woensdag een akkoord met de rebellen in Oost-Aleppo. Afgesproken werd dat het leger van president Bashar al-Assad de controle over de stad krijgt.

De overgebleven mensen in het belegerde gebied worden geëvacueerd. Het zou gaan om een gebied van ongeveer twee tot vier vierkante kilometer.

Donderdag maakte Rusland ook bekend dat de gesprekken met de VS over Aleppo opgeschort zijn. Het is niet bekend of het opschorten van de gesprekken van doen heeft met de evacuatie of het akkoord dat Rusland sloot met het Syrische leger.