In Oost-Aleppo zijn woensdagochtend hevige gevechten uitgebroken tussen de Syrische rebellen en het leger van president Bashar al-Assad. Het staakt-het-vuren dat dinsdag is ingegaan, is daarmee geschonden.

Zowel de rebellen, het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten als het Russische ministerie van Defensie zeggen dat opnieuw wordt gevochten in de stad.

Een rebellenleider zegt dat het leger luchtaanvallen uitvoert op doelen in de stad. Volgens het observatorium komt het tot "hevige confrontaties" en is sprake van hevige bombardementen. "De wapenstilstand is ten einde", aldus de bron. Het leger meldt dat bij luchtaanvallen zeker zes mensen zijn omgekomen.

Het Russische ministerie van Defensie laat weten dat het leger aanvallen van rebellen afweert en dat de operatie om de opstandelingen uit de stad te verdrijven, doorgaat. Volgens een woordvoerder hervatten de rebellen hun aanval op het leger bij zonsopkomst.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, schat dat het nog twee tot drie dagen duurt voor het leger de stad volledig in handen heeft. Volgens hem is nog een gebied van zo'n tweeënhalve kilometer onder controle van de rebellen.

Akkoord

Het leger van Assad, dat wordt gesteund door Rusland, en de rebellen bereikten dinsdagavond een akkoord om te stoppen met vechten in Aleppo. In het akkoord werd vastgelegd dat het Syrische leger de controle over de stad krijgt, en dat de overgebleven mensen in het belegerde gebied geëvacueerd worden. 

De Turkse president Erdogan beschuldigt het leger ervan de wapenstilstand te hebben geschonden. Volgens hem is de situatie in Aleppo "fragiel". Erdogan bespreekt de situatie in Aleppo woensdag met de Russische president Poetin. Ook is er overleg tussen Turkije en Iran over de kwestie. De sjiitische beweging Hezbollah zegt dat gesprekken over een nieuw akkoord momenteel worden gevoerd.

Evacuatie

Turkije zegt dat het bereid is grote groepen vluchtelingen uit Aleppo op te vangen. De evacuatie van burgers uit de stad lijkt echter van de baan nu het akkoord is geschonden. Diverse media melden dat bussen die bedoeld zijn om burgers en rebellen uit het gebied te krijgen, zijn omgekeerd. Volgens het Syrische leger wachten nog 15.000 mensen, onder wie 4.000 rebellen om te vertrekken uit Aleppo.

De onderzoekscommissie van de VN stelt dat de Syrische regering de grootste verantwoordelijkheid draagt voor de weer begonnen gevechten. Het is volgens de commissie noodzakelijk dat burgers een veilige doorgang wordt geboden uit Aleppo. "De illusie dat een militaire overwinning nog steeds mogelijk is, moet worden ontmoedigd."

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) roept de ambassadeurs Rusland en Iran ter verantwoording. Ook hij zegt dat de evacuatie van Aleppo "nu mogelijk gemaakt moet worden" en veroordeelt de huidige situatie ten zeerste.

Volgens het Rode Kruis zitten nog 50.000 mensen vast in Oost-Aleppo. Woensdagnacht meldden rebellen dat pro-regeringsmilities burgers en rebellen beletten om de stad te verlaten.

Dronebeelden tonen destructie Aleppo
Dronebeelden tonen destructie Aleppo

Hulp

Medewerkers van het Rode Kruis staan klaar om hulp te bieden, maar wachten nog op toestemming van de betrokken partijen, die nog onderhandelen over de details van het akkoord, zegt Merlijn Stoffels van het Rode Kruis tegen NU.nl.

"Snelheid is nu geboden", zegt hij. "Mensen hebben lang op schuilplekken gezeten, het is koud en er is geen medische hulp aanwezig. De komende week gaat het ook vriezen, er zijn temperaturen van -2 voorspeld."

Buiten de stad zijn mobiele klinieken geplaatst en zijn hulpgoederen aanwezig. Daarnaast willen medewerkers van het Rode Kruis het oosten van Aleppo ingaan om hulp te bieden.

Burgers in Oost-Aleppo leefden maandenlang in moeilijke omstandigheden. Het deel van de stad was sinds 2012 in handen van de rebellen, terwijl West-Aleppo onder controle bleef van het leger.