Het Syrische leger heeft dinsdagavond de volledige controle over Aleppo gekregen. De gevechten zijn gestopt, maakte Rusland bekend. De overgebleven rebellen in een klein gebied in het oosten van Aleppo zullen de stad verlaten.

Daarmee komt een einde aan de jarenlange strijd om de Syrische stad. Vooral de laatste maanden was er sprake van een geweldseruptie. Journalisten ter plaatse hebben bevestigd dat er geen gevechten meer zijn. De rebellen hebben nog niet gereageerd op de overwinningsclaim.

Het oosten van de stad werd in 2012 door rebellen ingenomen, terwijl het westelijke deel in handen bleef van het Syrische leger.

De troepen van de Syrische president Bashar al-Assad en de rebellen sloten dinsdag een overeenkomst om een evacuatie van burgers en overgebleven rebellen mogelijk te maken.

De rebellen zullen de stad woensdag rond 5.00 uur (lokale tijd) aan de westkant verlaten, laat een bron binnen het Syrische leger weten. Rebellen mogen bij hun vertrek lichte wapens meenemen. Er worden bussen ingezet om mensen uit het gebied te halen.

Rusland: Anti-terrorisme operatie Aleppo beëindigd
37
Rusland: Anti-terrorisme operatie Aleppo beëindigd

Hulp

In het omsingelde gebied bevinden zich naar schatting nog ongeveer 50.000 mensen. Het Rode Kruis zegt klaar te staan om hulp te bieden. "De rampenplannen liggen klaar, waardoor we snel kunnen handelen."

Turkije zegt een tentenkamp op te zetten voor hooguit 80.000 Syrische vluchtelingen. In Turkije bevinden zich volgens vicepremier Mehmet Simsek op dit moment 2,7 miljoen Syriërs die zijn gevlucht.

Amateurbeelden tonen ravage in spookstad Aleppo
Amateurbeelden tonen ravage in spookstad Aleppo

VN

Het akkoord kwam dinsdagavond tot stand nadat de Verenigde Naties hun diepe bezorgdheid hadden geuit over de situatie in de Syrische stad.

De Russische VN-ambassadeur Vitaly Churkin bevestigt dat is afgesproken dat rebellen en burgers de stad mogen verlaten. Turkije pleitte eerder op dinsdag al voor het openen van een vluchtroute voor burgers en rebellen. Rusland, de meest machtige bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad, wees een direct staakt-het-vuren in eerste instantie af.

Eindfase strijd

Het Syrische leger had het grootste deel van Aleppo stevig in handen. Dinsdag moesten de rebellen opnieuw veel grondgebied inleveren. Het zorgde ervoor dat duizenden burgers op de vlucht sloegen. Tijdens die vlucht zouden Syrische pro-regeringstroepen 82 burgers hebben gedood, onder wie vrouwen en kinderen. De VN zegt daarover berichten te hebben gehad.

Een VN-woordvoerder sprak van "een complete ineenstorting van de menselijkheid" in Aleppo. "Mensen die probeerden te vluchten werden neergeschoten op straat en in hun huizen." Volgens de VN is mogelijk sprake van veel meer burgerdoden.

Ontkenning

Het Syrische leger ontkent burgers te hebben geëxecuteerd of gemarteld tijdens de herovering. Het Russische leger zegt geen schendingen te hebben gezien van het humanitaire recht.

De Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power zei dat het Syrische leger en zijn bondgenoten Rusland en Iran verantwoordelijkheid dragen voor het "vermoorden van burgers".

Bombardementen

De afgelopen dagen voerde de Syrische luchtmacht zware bombardementen uit op het oosten van Aleppo met als doel om de laatste rebellen te verjagen. Tienduizenden mensen konden hierdoor geen kant op en kwamen vast te zitten in de ingestorte gebouwen.

In een gebouw in het oosten van de stad kwamen volgens een lokale dokter mogelijk meer dan honderd kinderen vast te zitten. Dat zei UNICEF eerder op dinsdag. Het gebouw werd beschoten. De kinderen zouden zijn gescheiden van hun families.