'Ruim 93 procent van Aleppo in handen Syrische regering'

Ongeveer 93 procent van de Syrische stad Aleppo wordt inmiddels gecontroleerd door de Syrische regering, meldt het Russische ministerie van Defensie zaterdag.

Ook hebben volgens het ministerie meer dan 20.000 inwoners van de Syrische stad Aleppo zaterdag het oosten van de belegerde stad verlaten.

Mensen verlaten de gebieden van de stad waar nog wordt gevochten volgens de Russen via 'humanitaire corridors' richting gebieden van de stad die in handen zijn van de Syrische regering.

Woordvoerder Igor Konashenkov zegt dat als alle burgers zijn geëvacueerd, Syrische regeringstroepen door zullen gaan met de 'bevrijding' van Oost-Aleppo.

Het leger meldt verder tot tot nu toe zo'n 1.200 Syrische rebellen zich bij de gevechten in Aleppo hebben overgegeven en de wapens hebben neergelegd. 

Gasvelden

Inmiddels gaat ook de strijd tegen strijders van Islamitische Staat door. IS heeft in Syrië meerdere belangrijke gasvelden veroverd. De jihadisten rukten ondertussen op tot enkele kilometers van de historische woestijnstad Palmyra in het midden van het land, zegt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten.

De IS-strijders leverden de afgelopen tijd zware gevechten met regeringstroepen in het gebied rond Palmyra. Daarbij zouden verschillende belangrijke gebieden voor de gaswinning in handen zijn gevallen van de terreurgroep.

Islamitische Staat was eerder ongeveer een jaar de baas in stad, die werd veroverd in 2015. Ze bliezen er onder meer twee tempels uit de Romeinse tijd, een triomfboog en een antieke toren op. Het Syrische regeringsleger verdreef de jihadisten eerder dit jaar.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie