Rebellen in het belegerde oosten van de stad Aleppo belemmeren burgers te vluchten en misbruiken de burgerbevolking in hun strijd tegen de regeringstroepen, meldt de Verenigde Naties vrijdag

In het gebied dat jihadisten en rebellen nog in handen hebben in het oosten van de Syrische stad, zijn nog steeds 100.000 burgers.

De VN heeft ook meldingen dat honderden mannen die uit het belegerde stadsdeel naar het regeringsgebied zijn gegaan, nu spoorloos zijn. De VN vreest dat ze mogelijk gevangen worden gehouden en gemarteld.

De Russische autoriteiten meldden donderdag nog dat meer dan achtduizend burgers uit het omsingelde stadsdeel zijn gevlucht.

Onder de vluchtelingen zijn drieduizend kinderen, zegt het Russische leger donderdag in een verklaring. Ook zouden veertien rebellen in de Syrische stad zich hebben overgegeven.

Lavrov

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov liet donderdag weten dat het Syrische leger, dat de afgelopen dagen delen van de oude stad van Aleppo veroverde, zijn militaire activiteiten zou staken om burgers de gelegenheid te geven het strijdtoneel te ontvluchten.

Anderzijds meldden westerse journalisten dat na die verklaring er nog steeds beschietingen waren te horen. Ook de Amerikaanse regering zei geen informatie te hebben dat er een staakt-het-vuren in Aleppo gaande is.

De destructie van Aleppo in beeld
De destructie van Aleppo in beeld

Mijnen

De Russen zijn ondertussen bezig de op de rebellen heroverde delen van Oost-Aleppo te ontdoen van mijnen.

Sinds het Syrische leger het offensief tegen de rebellen in Aleppo inzetten, hebben naar schatting ruim 100.000 burgers het oosten van de stad verlaten, zo deelde het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten vrijdag mee. Aleppo is de grootste stad van Syrië, die voor de burgeroorlog ongeveer 2,5 miljoen inwoners telde.