Het Syrische leger claimt de historische binnenstad van Aleppo weer volledig in handen te hebben. Dit zou een belangrijke overwinning voor president Bashar al-Assad betekenen.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten bevestigt de claim van het leger. Het Observatorium volgt de burgeroorlog in Syrië vanuit Groot-Brittannië via een netwerk van waarnemers ter plaatse.

Het wegdrijven van de opstandelingen uit de laatste gebieden in het oosten van Aleppo zou de belangrijkste overwinning van het leger zijn in de vijf jaar durende burgeroorlog.

Voor de rebellen is het verlies van de zogenoemde Oude Stad een nieuwe tegenslag. Ze worden ook in andere delen van Aleppo steeds verder teruggedrongen.

Belangrijk stadsdeel

Oost-Aleppo is het belangrijkste stedelijke gebied dat tot nog toe onder controle stond van diverse rebellengroepen. Die hebben tijdens gevechten in de afgelopen twee weken ongeveer twee derde van het stadsdeel verloren.

Vanuit het rebellenkamp worden berichten over mogelijke overgave nog ontkend. Volgens de rebellen probeert het Syrische leger de gebieden wel binnen te dringen maar is de strijd nog steeds gaande.

Hevige gevechten in Aleppo
Hevige gevechten in Aleppo

Staakt-het-vuren

In een verklaring hebben de rebellen woensdag gevraagd om een ''humanitair staakt-het-vuren''. Dat zou onmiddellijk moeten ingaan en vijf dagen moeten duren, zodat het leven van burgers wordt gespaard.

De rebellen willen dat inwoners die hun kant van de stad willen verlaten daar de kans voor krijgen. Zo'n vijfhonderd mensen die acuut medische zorg nodig hebben, zouden onder toezicht van de VN geëvacueerd moeten worden.

De Syrische regering heeft nog niet gereageerd op de noodkreet. Volgens een woordvoerder van het Kremlin zijn alle overgebleven rebellen in Aleppo terroristen. 

Terugtrekken

Aleppo werd voor het grondoffensief zeer hevig gebombardeerd door de Syrische en Russische luchtmacht. De Russen voeren naar eigen zeggen al weken geen luchtaanvallen meer uit. Ze laten het gevecht over aan de grondtroepen van president Bashar al-Assad.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zei dat er met de VS gesproken gaat worden over het terugtrekken van rebellen. De door de Verenigde Staten ondersteunde opstandelingen hebben de laatste paar weken twee derde van hun territorium verloren in Aleppo.

Groot kerkhof

Meer dan vijftigduizend mensen zijn gevlucht uit Oost-Aleppo. Bijna de helft van de 250.000 burgers die nog in het gebied wonen waar wordt gebombardeerd, zijn kinderen. Ziekenhuizen zijn niet meer bruikbaar en eten is er nauwelijks meer. 

De VN waarschuwde vorige week dat de stad verandert in "één groot kerkhof" en deed een dringende oproep aan de strijdende partijen om direct een staakt-het-vuren af te kondigen, zodat de burgers het gebied veilig kunnen verlaten.

De destructie van Aleppo in beeld
De destructie van Aleppo in beeld