Rusland en China hebben maandag in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hun veto uitgesproken over een resolutie voor een zeven dagen durende gevechtspauze in de Noord-Syrische stad Aleppo. 

Volgens Rusland zou dit de rebellen de kans geven zich te hergroepen.

De resolutie was door Egypte, Spanje en Nieuw-Zeeland ingediend. De gevechtspauze moest humanitaire hulpverlening mogelijk maken aan de bevolking.

Het was voor Rusland de zesde en voor China de vijfde keer dat het een veto uitsprak over een resolutie met betrekking tot het conflict in Syrië, dat in 2011 uitbrak. Ook Venezuela stemde tegen. Angola onthield zich, terwijl de overige elf leden van de raad vóór stemden.

Overheidstroepen van president Bashar al-Assad hebben de laatste dagen de wijken in het oostelijke deel van de stad doorlopend onder vuur genomen. De troepen willen volledige controle over de stad krijgen. Meer dan vijftigduizend mensen zijn gevlucht uit Oost-Aleppo. 

Groot kerkhof

Bijna de helft van de 250.000 burgers die nog in het gebied wonen waar wordt gebombardeerd, zijn kinderen. Ziekenhuizen zijn niet meer bruikbaar en eten is er nauwelijks meer. 

De VN waarschuwde vorige week dat de stad verandert in "één groot kerkhof" en deed een dringende oproep aan de strijdende partijen om direct een staakt-het-vuren af te kondigen zodat de burgers het gebied veilig kunnen verlaten. Assad heeft hier voorlopig geen gehoor aan gegeven.