Rusland en de Verenigde Staten gaan dinsdagavond of woensdagochtend in Genève in gesprek over een einde aan het offensief in de Syrische stad Aleppo. 

Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zullen de gesprekken gaan over het terugtrekken van de gematigde rebellen uit Oost-Aleppo.

Hij heeft er vertrouwen in dat beide partijen het deze week eens worden over een oplossing voor de situatie in de belegerde stad. Eerder zei Lavrov dat er voor het einde van het jaar een einde moet komen aan de gevechten in Aleppo.

Een nieuw staakt-het-vuren, waar de VN-veiligheidsraad maandag over stemt, heeft volgens de Russische minister een averechts effect, omdat het de rebellen de kans zou geven om zich te hergroeperen. 

Vorige week spraken afgevaardigden van de rebellen met Rusland in de Turkse hoofdstad Ankara over een oplossing voor de voedselschaarste in Aleppo, die steeds groter wordt nu de gevechten al zo'n 150 dagen aanhouden. Voor de gevechten in Oost-Aleppo begonnen woonden er nog zo'n 275.000 mensen in het deel van de stad. Sindsdien zijn zeker 50.000 mensen gevlucht.

De destructie van Aleppo in beeld
De destructie van Aleppo in beeld

Gevechten

Rusland vecht aan de zijde van het leger van president Bashar al-Assad tegen de rebellen in Aleppo, die het oosten van de stad grotendeels in handen hebben. 

Het leger heroverde de afgelopen week echter delen van Aleppo, waardoor de rebellen verder in het nauw werden gedreven en tienduizenden burgers de stad ontvluchtten. Assad beweert dat het leger zo'n zestig procent van Aleppo in handen heeft. 

Lavrov waarschuwt dat rebellen die in de stad achterblijven en zich niet overgeven zullen worden behandeld als "terroristen". Een "schoonveegactie" waarmee het leger de stad wil zuiveren van rebellen zal door Rusland worden gesteund, aldus Lavrov. De rebellen beschuldigden het leger er eerder van duizenden mensen tegen te houden die de stad willen ontvluchten. Ook hebben ze aangegeven Aleppo niet te zullen verlaten. 

Steun 

De Verenigde Staten nemen geen deel aan de burgeroorlog, maar voeren wel onder leiding van een internationale coalitie luchtaanvallen uit op doelwitten van terreurbeweging IS. De gematigde rebellen krijgen de steun van het Westen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry bracht vrijdag nog een bezoek aan Rome, waar hij sprak met Lavrov en paus Franciscus over de situatie in Syrië. Kerry benadrukte toen dat de gesprekken over Aleppo "springlevend" waren.