Syrische regeringstroepen hebben opnieuw een deel van Aleppo heroverd op rebellen. De opstandelingen hebben volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten inmiddels 60 procent van hun voormalige territorium verloren in de stad.

Het Syrische leger zette medio november een grootscheepse aanval op het oostelijk deel van de stad in. Volgens de Verenigde Naties zijn de laatste dagen tienduizenden bewoners van Aleppo gevlucht voor het geweld.

Volgens het Observatorium kwamen zeker drie mensen om het leven bij een luchtaanval. Lokale reddingswerkers spraken over ten minste zes doden. Een luchtaanval zou een groep ontheemde mensen hebben getroffen. Het regeringsleger ontkent overigens burgers te beschieten.

De zwaar omstreden stad Aleppo ligt in het noordwesten van Syrië. Het is de grootste stad van het land met een een bevolking van naar schatting 2,7 miljoen mensen.

Rebellenbewegingen hielden voornamelijk het oosten van de stad in handen. Het regeringsleger heeft de afgelopen twee weken flinke delen daarvan heroverd.

Groot kerkhof

Bijna de helft van de 250.000 burgers die nog in het gebied wonen waar wordt gebombardeerd, zijn kinderen. Ziekenhuizen zijn niet meer bruikbaar en eten is er nauwelijks meer. 

De VN waarschuwde woensdag dat de stad verandert in "één groot kerkhof" en deed een dringende oproep aan de strijdende partijen om direct een staakt-het-vuren af te kondigen zodat de burgers het gebied veilig kunnen verlaten. Assad heeft hier voorlopig geen gehoor aan gegeven.