'De clown van Aleppo', een Syriër die kinderen probeerde te vermaken in de belegerde wijken van de Syrische stad, is bij een luchtaanval om het leven gekomen. 

De 24-jarige Anas al-Basha was een van de initiatiefnemers van de maatschappelijke organisatie Space of Hope, meldt de BBCHij kwam dinsdag om tijdens een luchtaanval, bevestigt zijn broer volgens de Britse omroep. 

"Op de gevaarlijkste plek op aarde, tijdens de meest duistere dagen, probeerde hij toch nog een lach op te wekken bij de kinderen", meldt zijn broer op Facebook. Collega's van Space of Hope beklemtonen dat zij het werk van de 'clown van Aleppo' voort zullen zetten.

Niet vluchten

Basha was twee maanden geleden getrouwd. Zijn vrouw bevindt zich nog in de belegerde wijk. Zijn ouders waren de stad onlangs ontvlucht, maar Basha wilde de stad niet verlaten. 

Overheidstroepen van president Bashar al-Assad hebben de laatste dagen de wijken in het oostelijke deel van de stad doorlopend onder vuur genomen. De troepen willen volledige controle over de stad krijgen. Meer dan vijftigduizend mensen zijn gevlucht uit Oost-Aleppo. 

Groot kerkhof

Bijna de helft van de 250.000 burgers die nog in het gebied wonen waar wordt gebombardeerd, zijn kinderen. Ziekenhuizen zijn niet meer bruikbaar en eten is er nauwelijks meer. 

De VN waarschuwde woensdag dat de stad verandert in "één groot kerkhof" en deed een dringende oproep aan de strijdende partijen om direct een staakt-het-vuren af te kondigen zodat de burgers het gebied veilig kunnen verlaten. Assad heeft hier voorlopig geen gehoor aan gegeven.