Het aantal mensen dat uit het oosten van de Syrische stad Aleppo is gevlucht, is opgelopen naar 400.000, zegt VN-gezant Staffan de Mistura.

Volgens de Mistura vluchtten de afgelopen dagen 30.000 mensen weg uit de stad. Rebellen verliezen wijk na wijk in Aleppo, onder meer vanwege het hervatten van luchtaanvallen door de Syrische regering.

De VN heeft voedsel voor 150.000 mensen klaarstaan in het westen van Aleppo, maar kan nog steeds de ongeveer 200.000 mensen bereiken die in Oost-Aleppo vastzitten. In het afgesloten deel van de stad raken voedselvoorraden op en worden operaties in kelders uitgevoerd zonder verdoving volgens de VN.

Syrië en Rusland weigeren toe te geven aan de verzoeken van de VN om de gevechten in de stad de staken om vierhonderd gewonde mensen uit het gebied te halen. Volgens de Mistura wil Rusland echter wel praten over vier humanitaire corridors in de stad.

Luchtaanvallen

Woensdag intensiveerden de luchtaanvallen volgens de rebellen, onder meer op het oude deel van Aleppo. Reddingswerkers zeggen dat bij een artilleriebeschieting woensdag 45 mensen om het leven kwamen.

Na een jaar van geleidelijke herovering van gebied op de rebellen, zou de herovering van Aleppo voor de regering van de Syrische president Bashar al-Assad een grote stap betekenen in het beëindigen van de opstand die bijna zes jaar geleden in het land begon. Assad krijgt steun van Rusland en sjiitische milities.

Als de grotendeels soennitische rebellengroepen hun grip op hun deel van Aleppo verliezen, hebben ze geen enkele grote stad in Syrië meer in handen.