Rusland en Syrië hebben allebei naar eigen zeggen niets te maken met de dood van vier Turkse militairen in het noorden van Syrië. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov donderdag gezegd tijdens een bezoek aan Turkije

In een eerder bericht leek Lavrov juist te erkennen dat Syrische troepen achter de aanval zaten, maar dat bleek een vertaalfout. Hij zei in werkelijkheid dat geen van de landen de aanval heeft uitgevoerd. Welke partij er dan wel achter zat, liet hij in het midden.

De vier soldaten waren de eerste Turken die om het leven kwamen door toedoen van het Syrische regeringsleger sinds Ankara drie maanden geleden grondtroepen en tanks over de grens stuurde. Turkije wil zowel IS als gewapende Koerden uit het grensgebied verdrijven. Daarnaast steunt de Turkse regering rebellen die af willen van president Bashar al-Assad.

Rusland is juist Assads belangrijkste bondgenoot. Hoewel Rusland en Turkije drastisch van mening verschillen over de Syrische burgeroorlog, zei minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu na zijn ontmoeting met Lavrov dat ze het eens zijn over de noodzaak van een wapenstilstand.