Aleppo dreigt volgens Stephen O'Brien, hulpcoördinator van de VN, "een grote begraafplaats" te worden.

De hulpcoördinator deed woensdagavond in een speciaal belegde vergadering van de VN-veiligheidsraad een oproep aan de strijdende partijen om burgers te beschermen.

Rebellen verliezen wijk na wijk in Aleppo, onder meer vanwege het hervatten van luchtaanvallen door de Syrische regering. Volgens het Syrische leger is woensdag de wijk Sheikh Saeed in het zuiden van de stad heroverd op rebellen. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zegt echter dat rebellen nog een derde van de wijk in handen hebben.

Het Observatorium zei woendag ook dat de Syrische regering honderden mensen die gedwongen waren te vluchten voor de gevechten uit Oost-Aleppo vast hebben gezet. Zeker vijftigduizend mensen zijn het oostelijke deel van de Syrische stad Aleppo ontvlucht zegt het Observatorium.

Luchtaanvallen

Woensdag intensiveerden de luchtaanvallen volgens de rebellen, onder meer op het oude deel van Aleppo. Reddingswerkers zeggen dat bij een artilleriebeschieting woensdag 45 mensen om het leven kwamen.

Na een jaar van geleidelijke herovering van gebied op de rebellen, zou de herovering van Aleppo voor de regering van de Syrische president Bashar al-Assad een grote stap betekenen in het beëindigen van de opstand die bijna zes jaar geleden in het land begon. Assad krijgt steun van Rusland en sjiitische milities.

Als de grotendeels soennitische rebellengroepen hun grip op hun deel van Aleppo verliezen, hebben ze geen enkele grote stad in Syrië meer in handen.

Erdogan

De Turkse president Recep Teyyip Erdogan heeft woensdag telefonisch aan de Russische premier Vladimir Poetin zijn plannen toegelicht om te helpen bij het ten val brengen van Bashar al-Assad, meldt het Kremlin donderdag.

Erdogan zei eerder deze week dat Turkse troepen in Syrië aanwezig zijn om te zorgen voor het aftreden van Assad.