Zeker vijftigduizend mensen zijn het oostelijke deel van de Syrische stad Aleppo ontvlucht nadat het leger deze week een belangrijk deel van het gebied heroverde op Syrische rebellen. Zo blijkt uit cijfers van het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten.

Zo'n 30.000 mensen zouden naar het westen van de stad zijn gevlucht, dat door het leger wordt gecontroleerd. 20.000 mensen zochten hun onderkomen in buurten waar Koerdische strijders het voor het zeggen hebben.

Het Rode Kruis sprak dinsdag nog van twintigduizend nieuwe vluchtelingen in Aleppo.

Een derde van Oost-Aleppo zou inmddels in handen zijn van het leger. Maandag kwam de strategisch belangrijke wijk al-Sakhour in handen van het leger, waarmee het rebellengebied in tweeën werd gedeeld en de gematigde rebellen de controle over het noordoosten van de stad verloren. 

Door de aanhoudende gevechten tussen het leger en de opstandelingen in de wijk kwamen veel burgers direct aan de frontlinie te wonen. Eerder vluchtten duizenden mensen uit de stad. 

Slachtoffers

Volgens een Syrische burgerorganisatie kwamen woensdag bij bombardementen 45 burgers om in Oost-Aleppo. De Syrische staatstelevisie meldt dat bij aanvallen van rebellen op West-Aleppo acht doden vielen. De rebellengroepering die het oosten van de stad nog in handen heeft, zegt woensdag dat het niet van plan is om zich vrijwillig uit de stad terug te trekken. 

Het observatorium meldt verder dat burgers worden tegengehouden en worden vastgezet door het leger als ze Oost-Aleppo willen ontvluchten. Het leger zegt hierop dat alle mensen die het oosten van de stad willen verlaten worden gecontroleerd. Bewoners die zich niet kunnen identificeren worden vastgehouden in "speciale zones" . Driehonderd mensen zouden worden vermist.

Offensief

Dit weekend veroverde het leger al de wijken Masakin Hanano enJabal Badro is Oost-Aleppo. Het offensief van president Bashar al-Assad om Aleppo weer in handen te krijgen is begin deze maand weer opgelaaid. Syrische en Russische vliegtuigen voeren luchtaanvallen uit op de stad. 

De stad met oorspronkelijk zo'n 2,7 miljoen inwoners werd in 2012 gedeeltelijk veroverd door gematigde Syrische rebellen. Sindsdien is Aleppo verdeeld in een westelijk gebied dat door het leger wordt gedomineerd en een oostelijk deel dat lange tijd in handen is van de opstandelingen.