Duizenden Syriërs zijn zaterdag en zondag Oost-Aleppo ontvlucht vanwege de herovering van rebellengebied door het regeringsleger van Bashar al-Assad.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn bijna 10.000 burgers uit het gebied gevlucht, meldt AFP.

Daarvan zijn volgens het observatorium ten minste zesduizend mensen gevlucht naar de door Koerden gecontroleerde stadswijk Sheikh Maksoud. De overigen vluchtten naar delen van de stad die in handen zijn van de regering.

Volgens de rebellen zijn de verliezen vooral te wijten aan de hervatting van luchtaanvallen door het leger van Bashar al-Assad. Sinds vorige week worden weer luchtaanvallen uitgevoerd op Oost-Aleppo, na het aflopen van de in oktober afgekondigde gevechtspauze.

Veroverd

Maandag meldt de Syrische staatstelevisie dat ook de strategisch belangrijke wijk al-Sakhour in handen van het leger is. Hiermee verliezen de rebellen de controle over het noordoosten van de stad, omdat hun gebied nu in tweeën wordt gedeeld. 

Zaterdag veroverde het Syrische leger de rebellenwijk Masakin Hanano volledig, bevestigt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Zondag is ook de naastgelegen wijk Jabal Badro veroverd.

In beide wijken waren de meeste inwoners al gevlucht, maar de rebellen uiten hun zorgen dat het noorden van Aleppo afgesloten wordt. Hierdoor denken zij de grip op het oosten van de stad te verliezen waardoor burgers dichter bij de frontlinie komen te wonen.

Rebellen

Het leger zei zondag dat het ook een derde wijk had veroverd, Holok, en een aantal rebellen had gedood. Volgens Syrische staatsmedia hebben regeringstroepen ook veel terrein gewonnen in de wijken Bustan al Basha, Haydariya en Sakhour.

Vooral het verlies van Hanano is pijnlijk voor de rebellen, omdat die wijk als eerste in Aleppo door gewapende oppositiegroepen werd veroverd op de Syrische regering in 2012.

Dinsdag werd al duidelijk dat de rebellen een flink deel van de wijk aan het verliezen waren. Volgens de rebellen zijn de meeste inwoners van de wijk al maanden geleden gevlucht.