Islamitische Staat heeft bij een aanval op een groep Syrische rebellen gifgas gebruikt, zegt de Turkse legerleiding zondag tegen het Turkse persbureau Anadolu

Tweeëntwintig oppositiestrijders werden blootgesteld aan het gas na een raketaanval van IS. Ze raakten gewond aan ogen en lichaam, stelt de Turkse legerleiding.

De aanval vond plaats in de buurt van het dorp Khaliliya in het noorden van Syrië. De getroffen rebellen zijn naar een ziekenhuis vervoerd in een dorp aan de Turkse grens, waar ze behandeld worden aan de symptomen. Hulpverleners droegen ter bescherming gasmaskers en witte pakken. Het is niet bekendgemaakt wanneer de aanval plaats heeft gevonden.

‘Syrische rebellen gewond door gifgasaanval IS’
‘Syrische rebellen gewond door gifgasaanval IS’

Turkije steunt bepaalde rebellengroepen in hun strijd tegen president Bashar al-Assad en IS. Tegelijkertijd wil de Turkse regering voorkomen dat Koerdische groeperingen te veel invloed krijgen.

De rebellen hebben met Turkse steun het IS-bolwerk Jarablus bevrijd. Ook verjaagden ze IS uit Al Rai en Dabiq. De rebellen zijn nu begonnen aan een poging om Al Bab te heroveren op IS.

Israël

Op de Syrische Golan-hoogte hebben jihadisten gelieerd aan IS Israëlische militairen bestookt. Het is volgens de krant Haaretz erg ongebruikelijk dat Israëlische militairen daar door jihadisten beschoten worden.

Ze wilden de Israëli's in een hinderlaag laten lopen, aldus een zegsman van het leger. Het waren strijders van de Shuhada al-Yarmuk, een beweging uit de streek die banden heeft met IS.

De strijders zijn volgens een Israëlische officier na hun aanval vanuit de lucht door de Israëli's uitgeschakeld. Het ging om de vier jihadisten in een voertuig waar een zwaar machinegeweer op was gezet. Het stond enkele honderden meters van de grens van Syrië met het door Israël bezette deel van de Golan.

De Israëli's hebben zondag in de streek ook geschut van het Syrische leger gebombardeerd.

Hoe verloopt de strijd tegen Islamitische Staat?
Hoe verloopt de strijd tegen Islamitische Staat?

Locatie Khaliliya