Syrische regeringstroepen hebben zaterdag en zondag opnieuw grote delen van het door rebellen gecontroleerde gebied in het oosten van Aleppo veroverd.

Zaterdag veroverde het Syrische leger de rebellenwijk Masakin Hanano volledig, bevestigt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Zondag is ook de naastgelegen wijk Jabal Badro veroverd.

Rebellen zeggen dat vooral luchtaanvallen en een gebrek aan ziekenhuizen de oorzaak zijn van het verloren gevecht in de wijk.

Inmiddels komen er berichten dat grote groepen rebellen het noordelijke deel van Aleppo verlaten om te vluchten naar het gebied in het zuiden van de stad dat ze nog in handen hebben. Ook zouden honderden burgers het door rebellen gecontroleerde deel van Aleppo hebben ontvlucht naar regeringswijken.

Het leger van Bashar al-Assad voert sinds vorige week weer luchtaanvallen uit op Oost-Aleppo, na het aflopen van de in oktober afgekondigde gevechtspauze. Voorafgaand aan deze onderbreking kreeg de stad in het noorden van Syrië zeer zware luchtaanvallen te verduren.

Hanano is een belangrijke wijk omdat dit gebied het eerste in Aleppo was dat door gewapende oppositiegroepen werd veroverd op de Syrische regering in 2012. Dinsdag werd al duidelijk dat de rebellen een flink deel van de wijk aan het verliezen waren. Volgens de rebellen zijn de meeste inwoners van de wijk al maanden geleden gevlucht.