Het Syrische leger heeft een deel van een door rebellen gecontroleerde gebied in Aleppo veroverd. 

Regeringstroepen hebben nu een derde van de wijk Masakin Hanano in handen, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten dinsdag.

Volgens het observatorium zijn sinds maandag meer dan twintig burgers omgekomen door de gevechten. In het rebellengebied in het oosten van Aleppo zouden nog 250.000 tot 300.000 mensen wonen. Het gebrek aan voedsel, water en medische hulp in deze stadsdelen heeft geleid tot een humanitaire crisis.

Het leger van Bashar al-Assad voert sinds vorige week weer luchtaanvallen uit op Oost-Aleppo, na het aflopen van de in oktober afgekondigde gevechtspauze. Voorafgaand aan deze onderbreking kreeg de stad in het noorden van Syrië zeer zware luchtaanvallen te verduren.

Chemische wapens

Bij een luchtaanval in Oost-Aleppo zou dinsdag chloor zijn gebruikt als wapen. Helikopters zouden vaten met de chemische substantie gedropt hebben in de wijken al-Qatarji en Dahrat Awad, sommige mensen zouden daardoor ademhalingsproblemen hebben. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Volgens de monitoringsinstantie zouden zeker vier vaatbommen het gebied in Aleppo hebben getroffen en een indringende geur van chloor hebben veroorzaakt. Medische bronnen hebben aan het observatorium bevestigd dat het om chloor gaat.

Eerder op dinsdag adviseerde het Syrische leger burgers om binnen te blijven en niet in de buurt te komen van plekken waar hevig gevochten wordt.

Waakhond

De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) liet vrijdag weten sinds augustus zeker twintig meldingen te hebben gekregen van aanvallen in Syrië waarbij chemische wapens zouden zijn gebruikt. Dat heeft de mondiale waakhond, die toeziet op het vernietigen van chemische wapens, vrijdag gemeld aan persbureau AFP.

"We doen ons best om informatie over die aanvallen te verzamelen", stelde directeur-generaal Ahmet Uzumcu. "Het is lastig om alle feiten boven tafel te krijgen. Maar het aantal meldingen baart ons nu al zorgen."