De speciale Syrië-gezant van de Verenigde Naties, Staffan de Mistura, wil dat rebellen in het belegerde en zwaar bestookte oostelijke deel van Aleppo de stad verlaten en de bevolking er een voorlopig bestuur moet handhaven.

De Syrische minister Walid al-Muallem van Buitenlandse Zaken heeft zondag na een gesprek met De Mistura in Damascus gezegd dat hij dat geen goed idee vindt. Hij wil niet dat de mensen in Oost-Aleppo "gegijzeld worden door zesduizend gewapende mannen."

Volgens de Syrische regering wordt met de regel de soevereiniteit van het land geschonden. Toch vindt De Mistura het aanbevelenswaardig, al was het maar als een voorlopige regeling.

Het zou volgens waarnemers het bloedvergieten in het dichtbevolkte stadsdeel kunnen stoppen, zonder dat de achterblijvers in de belaagde wijken voor represailles van het regime van president Bashar al-Assad hoeven te vrezen.

Burgers

De Mistura en Muallem zijn het er wel eens over geworden dat de rebellen uit de stad moeten verdwijnen. Naar schatting van de VN zijn er zo'n 275.000 burgers in het door rebellen gecontroleerde oosten van Aleppo.

Muallem roept daarnaast Turkije op zijn militairen terug te trekken uit Syrië. "We gaan er niet mee akkoord als er ook maar één Turkse militair op Syrische grondgebied achterblijft."

De destructie van Aleppo in beeld
De destructie van Aleppo in beeld

Gewapende oppositiegroepen met steun van het Turkse leger bereiden een aanval voor op de plaats al-Bab, zo'n 35 kilometer ten noordoosten van Aleppo. Al-Bab is in handen van Islamitische Staat (IS).

Militair

De Mistura vreest dat Syrië met militaire actie een totale overwinning op de oppositie en jihadisten probeert te bereiken, als er geen politieke oplossing kan worden gevonden.

Volgens de VN-gezant kan de militaire actie ervoor zorgen dat meer gematigde rebellen zich aansluiten bij extremistische groeperingen.

Muallem zegt dat de Syrische regering bereid is tot vredesgesprekken, op voorwaarde dat er geen buitenlandse inmenging is. De regering pleit voor intra-Syrische gesprekken.