De Verenigde Naties waarschuwen dat de bevolking van Aleppo het de komende weken nog zwaarder gaat krijgen. Het voedsel in de stad raakt op en de winter staat voor de deur.

Deze gevaren bedreigen de inwoners van de Syrische stad bovenop de aanhoudende bombardementen, die primair gericht zijn tegen Syrische rebellen die zich schuilhouden in de stad.

Bij de luchtaanvallen, die worden uitgevoerd door het Syrische leger dat gesteund wordt door Rusland, vallen doorlopend burgerslachtoffers.

Jan Egeland, VN-adviseur humanitaire hulp, stelde vrijdag dat er VN-konvooien klaar staan met voedsel en medicijnen die de stad in willen rijden. De auto's kunnen dan op de terugweg ook de zwaargewonde burgers mee nemen uit het belegerde gebied.

Konvooien gestopt

De Syrische president Bashar al-Assad heeft positief gereageerd op het plan de bombardementen voor enige tijd op te schorten en de VN-medewerkers in het westelijke deel van de stad te laten. Maar de VN wacht al enige tijd op definitief groen licht van de regering. Tot nu toe worden alle konvooien van de internationale hulporganisatie door Syrische troepen tegengehouden.

Eerder deze week werden tijdens de bombardementen op Aleppo weer diverse ziekenhuizen en een bloedbank geraakt. Hierbij kwamen tientallen mensen om het leven, waaronder kinderen.

De destructie van Aleppo in beeld
De destructie van Aleppo in beeld

Chemische wapens

De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) liet vrijdag weten sinds augustus zeker twintig meldingen te hebben gekregen van aanvallen in Syrië waarbij chemische wapens zouden zijn gebruikt. Dat heeft de mondiale waakhond, die toeziet op het vernietigen van chemische wapens, vrijdag gemeld aan persbureau AFP.

"We doen ons best om informatie over die aanvallen te verzamelen", stelde directeur-generaal Ahmet Uzumcu. "Het is lastig om alle feiten boven tafel te krijgen. Maar het aantal meldingen baart ons nu al zorgen."

Bombardementen

De hevige bombardementen op Aleppo van de afgelopen weken maken deel uit van een nieuw offensief van de Syrische troepen richting de rebellen die zich in het oosten van de stad hebben verschanst. Syrië krijgt bij de aanvallen steun van Rusland. De vliegtuigen die de bombardementen woensdag uitvoerden, waren volgens getuigen Syrisch en Russisch.

Moskou heeft woensdag betrokkenheid bij de aanvallen ontkend. De nieuwe aanvallen markeren het einde van drie weken relatieve rust in de stad, nadat Rusland op 18 oktober akkoord ging met een tijdelijke wapenstilstand.

Burgerdoelen

Het westen en mensenrechtenactivisten beschuldigen de Syrische overheid al weken van het moedwillig bombarderen van burgerdoelen in de stad in de wijken waar ook rebellen zich zouden schuilhouden. Zowel Moskou als Damascus blijven stelselmatig ontkennen dit te doen. 

Zij zeggen alleen aanvallen uit te voeren op militaire doelen of gebouwen waarvan zeker is dat er "terroristen" zitten. De rebellen zouden zich moedwillig in de buurt van burgerdoelen en ziekenhuizen ophouden.

De burgeroorlog in Syrië heeft de afgelopen jaren al vele honderdduizenden burgers het leven gekost. Miljoenen inwoners zijn dakloos of op de vlucht.