Tientallen doden door nieuwe luchtaanvallen bij ziekenhuis Aleppo

Luchtaanvallen op een wijk bij een kinderziekenhuis en een bloedbank in het oosten van de Syrische stad Aleppo hebben woensdag aan zeker 32 mensen het leven gekost.

Onder de doden bevinden zich zeker vijf kinderen en een medewerker van een NGO. Ook werden meerdere ambulances vernield bij de aanval.

De bombardementen maken deel uit van een nieuw offensief van de Syrische troepen richting de rebellen die zich in dit deel van de stad hebben verschanst. Syrië krijgt bij de aanvallen steun van Rusland. De vliegtuigen die de bombardementen woensdag uitvoerden, waren volgens getuigen Syrisch en Russisch.

Moskou heeft woensdag betrokkenheid bij de aanvallen ontkend. De nieuwe aanvallen markeren het einde van drie weken relatieve rust in de stad nadat Rusland op 18 oktober akkoord ging met een tijdelijke wapenstilstand.

Voorsteden

Ook voorsteden van Aleppo waren de afgelopen dagen het doelwit van bombardementen. Een groot aantal artsen en patiënten van twee ziekenhuizen in de voorstad Atareb raakten maandag gewond toen de gebouwen, die in het door rebellen beheerste oosten van de stad staan, door de bommen werden geraakt.

Het was het enige nog functionerende ziekenhuis in een wijde straal rond de stad. Meer dan 60.000 mensen zijn afhankelijk van de medische voorzieningen in het gebouw.

Burgerdoelen

Het westen en mensenrechtenactivisten beschuldigen de Syrische overheid al weken van het moedwillig bombarderen van burgerdoelen in de stad in de wijken waar ook rebellen zich zouden schuilhouden. Zowel Moskou als Damascus blijven stelselmatig ontkennen dit te doen. 

Zij zeggen alleen aanvallen uit te voeren op militaire doelen of gebouwen waarvan zeker is dat er “terroristen” zitten. De rebellen zouden zich moedwillig in de buurt van burgerdoelen en ziekenhuizen ophouden.

De burgeroorlog in Syrië heeft de afgelopen jaren al vele honderdduizenden burgers het leven gekost. Miljoenen inwoners zijn dakloos of op de vlucht.

Lees meer over:
Tip de redactie