Lavrov en Kerry blijven praten over oorlog in Syrië

Sergei Lavrov en John Kerry, de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland en de VS, blijven praten over Syrië in de hoop de crisis op te lossen.

Dat heeft het Russische ministerie maandag gemeld na een telefoongesprek van de twee bewindslieden.

Lavrov zou tegen Kerry hebben gezegd dat Washington er niet in geslaagd was om gematigde Syrische rebellen aan te sporen zich duidelijk af te scheiden van de "terroristen" in Aleppo.

Verder sprak de Russische minister zijn ongenoegen uit over het feit dat de VS een visum hebben geweigerd aan de Russische schaakgrootmeester Kirsan Ilyumzhinov.

Zwarte lijst

De voorzitter van de Wereld Schaak Federatie (FIDE) kan het wereldkampioenschap, dat binnenkort plaatsvindt in New York, daardoor niet bijwonen.

De VS weigerde Ilyumzhinov het visum omdat hij banden zou onderhouden met de Syrische regering. Om die reden staat hij sinds november 2015 op een Amerikaanse zwarte lijst. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de FIDE dat een voorzitter het WK niet bijwoont.

Rusland verwijt de VS het "universele principe dat sport boven politiek gaat" niet te eerbiedigen.

Ziekenhuizen geraakt

De bombardementen van de Syrische luchtmacht, die wordt gesteund door Rusland, gaan ondertussen door. Een groot aantal artsen en patiënten van twee ziekenhuizen in de regio Aleppo raakte maandag gewond toen de gebouwen, die in het door rebellen beheerste westen van de stad staan, door de bommen werden geraakt.

Een van de ziekenhuizen staat in Atareb, een voorstad van zo’n 10.000 inwoners. Een aantal ambulances en een deel van het pand zijn vernield. Het is het enige nog functionerende ziekenhuis in een wijde straal rond de stad. Meer dan 60.000 mensen zijn afhankelijk van de medische voorzieningen in het gebouw.

Burgeroorlog

Het westen en mensenrechtenactivisten beschuldigen de Syrische overheid al weken van het moedwillig bombarderen van burgerdoelen in de stad in de wijken waar ook rebellen zich zouden schuilhouden. Zowel Moskou als Damascus blijven stelselmatig ontkennen dit te doen. 

Zij zeggen alleen aanvallen uit te voeren op militaire doelen of gebouwen waarvan zeker is dat er “terroristen” zitten. De rebellen zouden zich moedwillig in de buurt van burgerdoelen en ziekenhuizen ophouden.

De burgeroorlog in Syrië heeft de afgelopen jaren al vele honderdduizenden burgers het leven gekost. Miljoenen inwoners zijn dakloos of op de vlucht.

Tip de redactie