De Russische president Vladimir Poetin heeft opdracht gegeven tot het instellen van een tien uur durende "humanitaire corridor", op vrijdag, in de Syrische stad Aleppo. Tot die tijd moeten luchtaanvallen op de belegerde stad worden gestaakt.

Via acht verschillende vrijgemaakte zones kunnen inwoners en militanten de stad vrijdag tussen 9.00 en 19.00 uur verlaten, aldus het Kremlin. Via twee van deze doorgangen zouden rebellen uit de stad kunnen wegvluchten. 

"We roepen leiders van alle gewapende groepen op om te stoppen met vechten en Aleppo met hun wapens te verlaten," zegt opperbevelhebber Valery Gerasimov volgens persbureau Itar-Tass.

Volgens Gerasimov slagen de Amerikanen er niet in om gematigde rebellen te scheiden van leden van terreurbeweging IS. Daarom zou de gematigde oppositie er goed aan doen de stad te verlaten, zodat de landen zich kunnen focussen op de strijd tegen IS.

Het leger zou zich tijdelijk terugtrekken uit de twee vluchtwegen uit de stad, waarvan er een naar de Turkse grens moet leiden en een naar de stad Iblid in het zuidwesten. 

Video: De destructie van Aleppo in beeld

Evacuatie

Via zes andere vluchtroutes zouden burgers de stad veilig kunnen verlaten. Het is niet de eerste keer dat Rusland oproept tot een corridor voor inwoners van Aleppo. Eind oktober achtte de Verenigde Naties de evacuatie van burgers uit de stad echter niet veilig genoeg, omdat een VN-konvooi was beschoten toen het de stad wilde binnenrijden. 

Sinds 18 oktober voeren Syrische en Russische gevechtsvliegtuigen geen aanvallen meer uit op Aleppo. Volgens een verklaring van de het Kremlin weigert Poetin om luchtaanvallen op de stad voor vrijdag te hervatten, hoewel het leger daarop heeft aangedrongen.

Het staakt-het-vuren moet burgers de kans geven de stad te verlaten, maar dat gebeurt tot nu toe mondjesmaat omdat de vluchtroutes onveilig zouden zijn. Het regime beschuldigt de rebellen ervan aanvallen uit te voeren op de corridors. 

Een voorwaarde die Rusland dinsdagavond nog stelde voor de verlening van het staakt-het-vuren was dat de gematigde rebellen stoppen met hun aanvallen in de stad. Rusland vecht aan de zijde van het Syrische leger in de burgeroorlog.