De VN wil dat er een internationaal onderzoek komt naar de luchtaanval op een dorp in de Syrische provincie Idlib die woensdag plaatsvond. Hierbij werd onder meer een school geraakt. Zeker 22 kinderen kwamen om.

Dat heeft secretaris generaal Ban Ki-Moon van de VN donderdag gezegd tegen persbureau AFP.

Hij zegt "geschokt" te zijn door de luchtaanval die in totaal zeker 35 mensen het leven kostte. "Als deze aanval bewust is uitgevoerd, is er sprake van een oorlogsmisdaad", aldus Ban Ki-Moon.

Volgens onder meer het Syrische Observatorium voor Mensenrechten voerden Syrische straaljagers de aanval uit op het dorp Haas in de regio Idlib.

Bommen op schoolplein

De school werd rechtstreeks getroffen door een aantal bommen. Volgens een ooggetuige gebeurde dit terwijl de kinderen naar buiten liepen. De schoolleiding had besloten de jonge leerlingen naar huis te sturen vanwege de bombardementen.

Behalve de kinderen kwam ook een onderwijzer om het leven.

Doden door Syrisch bombardement op school in Idlib
Doden door Syrisch bombardement op school in Idlib

Zware gevechten

De regio Idlib ligt ten zuidwesten van Aleppo, waar al wekenlang zwaar wordt gevochten. Hierbij zijn honderden burgers om het leven gekomen. In Idlib zitten veel militanten van het Vrije Syrische Leger en terreurorganisatie Al-Nusra, die gelieerd is aan Al-Qaeda.

De Syrische televisie maakte melding van de aanval op Haas maar verklaarde alleen dat een aantal militanten was uitgeschakeld. De door rebellen gecontroleerde provincie Idlib ligt bij Aleppo in het noordwesten van Syrië.