Door de oorlog kunnen 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school. Nog eens 1,3 miljoen kinderen lopen het risico dat ze door het aanhoudende geweld met school moeten stoppen.

Volgens Unicef zijn er alleen in de afgelopen twee weken al negen schoolgaande kinderen gedood. In het door oorlog verscheurde land kan een op de drie scholen niet worden gebruikt omdat ze beschadigd of verwoest zijn. Ook worden ze gebruikt om onderdak te geven aan ontheemden of voor militaire doeleinden.

"Zelf was ik een aantal maanden geleden in een school in Aleppo met meer dan duizend leerlingen. Door een aanval werd die school onbruikbaar", zegt de Nederlander Bart Vrolijk, hoofd onderwijs van UNICEF in Syrië.

Video: De destructie van Aleppo in beeld

Campagne

In september dit jaar is UNICEF met partners een campagne begonnen om 2,5 miljoen kinderen te voorzien van schoolspullen en boeken. Onder hen zijn 200.000 kinderen die leven onder belegering en in moeilijk bereikbare gebieden. Meer dan 1.200 jonge vrijwilligers gaan van deur tot deur om die kinderen te helpen.