De geplande medische evacuaties die de Verenigde Naties (VN) vrijdag uit wilde voeren in Aleppo, kunnen volgens de organisatie niet doorgaan vanwege de veiligheidssituatie. 

Rusland had aangekondigd aanvallen op dagelijkse basis enkele uren te zullen stoppen om VN-hulp aan Aleppo mogelijk te maken. De gevechtspauze zou vier dagen op rij plaats moeten vinden.

De VN stelt dat het pas mogelijk is om het gebied rond Aleppo van noodhulp te voorzien op de derde of vierde dag van de tijdelijke stop van gevechten, omdat er momenteel nog onvoldoende veiligheidsgaranties gegeven kunnen worden. 

Video: De strijd in Aleppo

Syrië zegt enkele dagen geleden al groen licht te hebben gegeven voor het leveren van noodhulp en zegt ambulances en bussen voor de evacuatie klaar te hebben staan.

Rusland stelt daarnaast dat rebellen die weigeren het gebied te verlaten, de evacuaties door de VN in de weg zitten. Eerder stelde de speciale VN-gezant voor Syrië De Mistura al dat de gevechtspauze waarschijnlijk niet zou leiden tot een vertrek van de rebellen uit het gebied. 

Indien de rebellen bereid zijn geen aanvallen uit te willen voeren op Rusland, wil Rusland mogelijk overgaan tot een langere gevechtspauze, zo liet Moskou vrijdag weten. 

Slachtoffers

Naar schatting zitten nog ruim 250.000 mensen vast in het belegerde oostelijke deel van Aleppo. Bij de bombardementen die sinds september uitgevoerd worden op het Syrische Aleppo, zijn in totaal meer dan vijfhonderd doden gevallen, zo maakte de VN vrijdag bekend. Ook raakten ongeveer tweeduizend mensen gewond.