VN hoopt vrijdag te beginnen met medische evacuaties in Aleppo

De Verenigde Naties (VN) hoopt dat het vrijdag kan beginnen met medische evacuaties in Aleppo.

De VN, die alles klaar zegt te hebben om de hulp te bieden, wacht nu op toestemming van Syrië om hulpkonvooien toe te laten. 

De Noorse VN-adviseur voor humanitaire zaken Jan Egelund hoopt dat de eerste 'honderden' zieken en gewonden het oosten van Aleppo uit kunnen. Ze kunnen kiezen uit het westen van de stad, dat in handen is van het bewind van president Assad, of de plaats Idlib, waar de rebellen de controle hebben.

Sinds donderdagochtend vindt een gevechtspauze plaats in de Syrische stad. Naar schatting zitten nog ruim 250.000 mensen vast in het belegerde oostelijke deel van Aleppo.

De pauze moet tot 18.00 uur duren. Rusland heeft de VN donderdag toegezegd dat het de komende vier dagen voor elf uur per dag zal stoppen met bombarderen in het oosten van Aleppo.

De speciale Syrië-gezant van de Verenigde Naties Staffan de Mistura verwelkomt de dagelijkse pauzes om de evacuaties mogelijk te maken. Maar hij denkt dat het niet genoeg is om de rebellen over te halen het belegerde deel van Aleppo te verlaten.

Doorgangen

Rusland en Syrië hebben de "humanitaire pauze" ingelast, zodat burgers de stad kunnen verlaten. Daarvoor zijn zes doorgangen aangewezen, voor de rebellen zijn twee routes vrijgemaakt.

Het Syrische leger trok zich donderdagochtend uit delen van de stad terug, zodat een burgers en rebellen een onbelemmerde doorgang hebben om Aleppo te verlaten, meldt het Russische persbureau TASS.

De Syrische afdeling van de hulporganisatie Rode Halve Maan begeleidt zieke en gewonde burgers. Die zouden zich vroeg in de ochtend al hebben verzameld.

Video: De destructie van Aleppo in beeld

Blokkeren

Volgens het Syrische leger probeerden de rebellen de uitweg voor burgers te blokkeren. Er braken gevechten uit en er zouden ook mensen worden gegijzeld.

De Syrische regering spoort de rebellen aan om gebruik te maken van de amnestie en benadrukt te weten waar de rebellen zich in de stad bevinden, evenals de locaties van wapendepots.

Rebellen

Syrische rebellen hebben eerder al laten weten dat ze niet zullen vertrekken uit de stad. Ze vermoeden dat Damascus en Moskou enkel uit zijn op het heroveren van de oostelijke wijken van de stad.

Het Syrische leger is zich volgens de rebellen aan het voorbereiden op een groot grondoffensief, omdat de bombardementen van de Russische luchtmacht niets zouden hebben uitgemaakt.

De vluchtroutes worden door Rusland gecontroleerd met drones, voor het geval er provocaties zijn. Zieke en gewonde burgers kunnen via een route naar een ziekenhuis in West-Aleppo worden gebracht. 

Russische en Syrische gevechtsvliegtuigen mogen niet dichterbij de stad komen dan tien kilometer.

Sancties

De Europese Unie roept Rusland donderdag op tot "onmiddellijke stopzetting" van de vijandelijkheden en eist toegang voor humanitaire konvooien. Verder moeten verantwoordelijken worden berecht en moet het politieke overleg een herstart krijgen.

De EU overweegt extra sancties tegen Rusland als de huidige "wreedheden" in Syrië doorgaan. Dat blijkt uit conceptconclusies van de EU-top in Brussel waar de Europese regeringsleiders de kwestie donderdagavond bespreken.

De EU heeft al sancties ingesteld tegen Rusland vanwege de situatie in de Krim en Oost-Oekraïne, maar extra maatregelen vanwege de Russische bombardementen in Syrië liggen gevoelig. Alle opties staan open, staat in de concepttekst, inclusief reisverboden en het bevriezen van tegoeden van personen en organisaties. 

Op de top staat een "brede en open" discussie over de relatie met Rusland geagendeerd, maar aangezien gesprekken over Syrië woensdagavond in Berlijn geen grote doorbraak opleverden, willen de leiders de druk op Moskou kennelijk toch opvoeren.

Oorlogsmisdaden

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken hadden maandag in Luxemburg volgens een hooggeplaatste diplomaat al "intense" discussies over de Russische rol in Syrië. Zij stelden dat de "doelgericht bombardementen" en het gebruik van chemische wapens en vat- en clusterbommen mogelijk neerkomen op oorlogsmisdaden.

Zij willen dat het Internationaal Strafhof dit gaat onderzoeken en kondigden al meer strafmaatregelen aan tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad, die met zo'n tweehonderd andere Syriërs al op een Europese sanctielijst staan

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie