Rebellen starten aanval op Dabiq in Syrië

Syrische rebellen, gesteund door Turkije, hebben zaterdag de aanval op Dabiq ingezet. Het stadje in het noordwesten van Syrië, vlakbij de Turkse grens, is een belangrijk bolwerk van Islamitische Staat (IS).

Volgens het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten hebben de rebellen inmiddels de omliggende dorpen Irshaf en Ghaitun ingenomen.

Met steun van Turkse tanks en gevechtsvliegtuigen waren de rebellen de afgelopen dagen al opgerukt richting Dabiq, waar IS met ruim duizend soldaten hevig verzet pleegde.

Dabiq is een belangrijke stad voor IS, omdat een apocalyptische voorspelling stelt dat daar de laatste slag tussen moslims en 'ongelovigen' plaatsvindt. Het propagandablad van IS heet daarom ook Dabiq.

Video: Rebellen bereiden zich voor op aanval Dabiq

Zwitserland

Gesprekken tussen de Verenigde Staten en Rusland over de situatie in Syrië zijn zaterdagmiddag van start gegaan in de Zwitserse plaats Lausanne. Door beide partijen wordt gezocht naar een diplomatieke oplossing.

Naast de ministers van Buitenlandse Zaken van de VS en Rusland zijn ook ministers aanwezig uit Jordanië, Turkije, Egypte, Qatar, Irak en Saudi-Arabië.

Lees meer over:
Tip de redactie