Zeker 145 doden in twee dagen tijd door luchtaanvallen Aleppo

Zeker 145 mensen zijn in twee dagen tijd omgekomen door de luchtaanvallen die zijn uitgevoerd op Oost-Aleppo.

Dit deel van de Syrische stad is nog altijd in handen van de rebellen. Zo lang dat het geval is, bestookt de luchtmacht van president Assad met steun van de Russen er doelen. Naar schatting wonen er zo'n 250.000 mensen in het gebied. 

Na een betrekkelijke rust van enkele dagen hervatten gevechtsvliegtuigen dinsdag hun missies. In Damascus werden de rustige dagen daarvoor uitgelegd als een mogelijkheid voor de burgerbevolking om de stad te verlaten.

Aleppo wordt nu al jaren betwist in de bloedige burgeroorlog. De grootste stad van Syrië telde bij het uitbreken daarvan 2,5 miljoen inwoners.

Noodhulp

De Syrische regering heeft deels ingestemd met een plan voor noodhulp van de Verenigde Naties, maar weigert hulp toe te laten in het door rebellen bezette gedeelte van de stad. Dat hebben de Verenigde Naties donderdag laten weten.

Het plan, dat alleen de maand oktober beslaat, is bedoeld om verlichting te bieden voor 29 belegerde of moeilijk te bereiken gebieden. De regering heeft hulp voor 25 van die plekken goedgekeurd. In het oosten van Aleppo en drie landelijke gebieden in de provincie Damascus wil het regime echter geen noodhulp toelaten.

De destructie van Aleppo in beeld:

Overleg

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, en zijn Russische ambtsgenoot Sergej Lavrov spreken elkaar zaterdag in Zwitserland over de situatie in Syrië. Het gesprek moet leiden tot een akkoord. Ook vertegenwoordigers van Saudi-Arabië en Turkije zijn hierbij aanwezig.

De ontmoeting is opmerkelijk omdat de Verenigde Staten 3 oktober bekend maakten de bilaterale betrekkingen met Rusland te verbreken vanwege de situatie in Syrië. Kerry en Lavrov probeerden lange tijd tot een overeenkomst te komen over een wapenstilstand in Aleppo, maar zonder resultaat.

Oorlogsmisdaden

Ook hekelt de VS de rol van Rusland bij de bombardementen in Aleppo. Kerry vroeg 7 oktober om een onderzoek te starten naar de mogelijke oorlogsmisdaden gepleegd door Syrië en Rusland zoals het bombarderen van ziekenhuizen.

De Russen zeggen op hun beurt dat de VS nalatig zijn in de strijd in Syrië. Door het afbreken van de dialoog schaden ze de strijd tegen de jihadisten in Syrië.

Na het bezoek in Zwitserland zal Kerry op zondag een bezoek brengen aan Londen om ook daar te spreken over de situatie in Syrië met belangrijke regionale en internationale partners.

Lees meer over:
Tip de redactie