Kerry en Lavrov zaterdag bijeen in Zwitserland voor gesprek over Syrië

John Kerry en Sergej Lavrov ontmoeten elkaar zaterdag in Zwitserland voor een gesprek over Syrië. De ministers van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten en Rusland spreken elkaar in Lausanne.

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken van Rusland woensdag gemeld.

In de verklaring staat dat Kerry en Lavrov hebben ingestemd om bij elkaar te komen om te praten over stappen die moeten leiden tot een akkoord over Syrië. Er zullen ook vertegenwoordigers van Saudi-Arabië en Turkije bij het gesprek aanwezig zijn.

De Russische president Vladimir Poetin zegt hoop te hebben op een succesvol gesprek tussen beide ministers. Dat liet Poetin weten tijdens een telefoongesprek met de Franse president Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel, aldus een verklaring van het Kremlin.

Opmerkelijk

De ontmoeting is opmerkelijk omdat de Verenigde Staten 3 oktober bekend maakten de bilaterale betrekkingen met Rusland te verbreken vanwege de situatie in Syrië. Kerry en Lavrov probeerden lange tijd tot een overeenkomst te komen over een wapenstilstand in Aleppo, maar zonder resultaat.

De VS hekelt de rol van Rusland bij de bombardementen op Aleppo en zegt dat de Russen verantwoordelijk zijn voor het bombarderen van een hulpkonvooi op 19 september. Rusland ontkent hiervoor verantwoordelijk te zijn.

Kerry vroeg 7 oktober om een onderzoek te starten naar de mogelijke oorlogsmisdaden gepleegd door Syrië en Rusland zoals het bombarderen van ziekenhuizen.

De Russen zeggen op hun beurt dat de VS nalatig zijn in de strijd in Syrië. Door het afbreken van de dialoog schaden ze de strijd tegen de jihadisten in Syrië.

Na het bezoek in Zwitserland zal Kerry op zondag een bezoek brengen aan Londen om ook daar te spreken over de situatie in Syrië met belangrijke regionale en internationale partners.

Aleppo

Ondertussen gaan de luchtaanvallen op Allepo door. Zware bombardementen op wijken van Aleppo die in handen zijn van rebellen hebben ook woensdag tal van slachtoffers gemaakt en grote schade aangericht.

Zeker 25 mensen kwamen door de luchtaanvallen om het leven. In het district Fardous werd een markt getroffen. Daar vielen volgen de reddingsdiensten vijftien doden.

Betrekkelijke rust

President Bashar al-Assad wil met Russische steun de hele stad koste wat kost weer in handen krijgen. Na enkele dagen van betrekkelijke rust, volgens de regering Assad bedoeld om burgers de kans te geven het belegerde gebied te ontvluchten, werden de bombardementen dinsdag in alle hevigheid hervat.

Volgens het Observatorium voor Mensenrechten hebben gevechtsvliegtuigen van het leger ook weer doelen van opstandelingen ten oosten van Damascus onder vuur genomen.

Lees meer over:
Tip de redactie