Strijders van Islamitische Staat (IS) hebben zaterdag talloze dorpjes in het noorden van Syrië heroverd op de Syrische rebellen. Het gaat onder meer om al-Talisiya, al-Qahira en Tel al-Usud.

De rebellen werden in het gebied bij de Turks-Syrische grens de afgelopen weken gesteund door het Turkse leger. 

Het in Londen gevestigde bureau dat de situatie in Syrië monitort, meldt dat IS heeft teruggeslagen in de streek ten noorden van Aleppo, in de buurt van de Turkse grens. Daarmee werd een einde gemaakt aan de opmars van Syrische groeperingen die Assad tot aftreden willen dwingen.

Zij waren met hulp van tanks en vliegtuigen uit Turkije op weg naar Dabiq, een stad van symbolische waarde voor de IS-jihadisten. Die hebben door een tegenaanval onder meer het dorp Akhtarin heroverd.

De VN waarschuwde eerder deze week dat Aleppo aan het eind van het jaar niet meer bestaat als de luchtaanvallen op deze manier doorgaan.

Hama

In de provincie Hama, in het westen van Syrië, hebben de troepen van president Assad weer enkele dorpjes terug heroverd op de Syrische rebellen. Het was de eerste maal sinds augustus dat de Syrische troepen hier een grote aanval deden op de rebellen.

Video: Overzicht: De strijd in Aleppo

Overzicht: De strijd in Aleppo
Overzicht: De strijd in Aleppo