Russische en Syrische acties zoals het bombarderen van ziekenhuizen in Syrië schreeuwen om een onderzoek naar oorlogsmisdaden, heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vrijdag gezegd.

''Afgelopen nacht heeft het regime weer een ziekenhuis aangevallen, waarbij twintig mensen werden gedood en honderd gewond raakten'', zei Kerry.

''Rusland en het regime zijn de wereld meer dan een verklaring verschuldigd waarom zij telkens weer ziekenhuizen en medische faciliteiten en vrouwen en kinderen treffen.''

Kerry: Rusland en regime zijn wereld verklaring schuldig
Kerry: Rusland en regime zijn wereld verklaring schuldig

Volgens Artsen zonder Grenzen zijn sinds juli minstens 23 aanvallen geweest op ziekenhuizen in het door rebellen beheerste oosten van de stad Aleppo.

De twee belangrijkste chirurgische ziekenhuizen werden elk vijf keer geraakt en een ervan heeft daardoor zijn deuren moeten sluiten, zegt de medische hulporganisatie.

In een reactie zegt Rusland dat Kerry met zijn uitspraken de aandacht probeert af te leiden van de mislukte wapenstilstand vorige maand. 

Stationering

Rusland voert sinds ruim een jaar als partner van het regime in Damascus luchtaanvallen uit in Syrië. Naast de vliegbasis Hmeymim in de kustprovincie Latakia heeft Rusland in Syrië ook een vlootbasis in Tartus.

Het Russische parlement heeft vrijdag een verdrag bekrachtigd dat voorziet in de stationering voor onbepaalde tijd van Russische gevechtsvliegtuigen, helikopters en militairen op een steunpunt in Syrië. Het akkoord brengt vrede in Syrië dichterbij, zei Sergej Sjelesnjak van de Kremlin-partij Verenigd Rusland tegen het persbureau Tass.

Alle 446 aanwezige afgevaardigden in de Staatsdoema stemden vóór. Het in 2015 door Moskou en Damascus overeengekomen verdrag geeft Rusland de vrije hand in het transport van munitie en wapens. Ook worden Russische militairen gevrijwaard van strafvervolging.