De aanval vorige maand op een hulpkonvooi bij de Syrische stad Aleppo werd uitgevoerd door gevechtsvliegtuigen. Dat stelt een expert van de Verenigde Naties. 

Bij de aanval op het konvooi van het Rode Kruis kwamen 21 mensen om.  Zeker achttien vrachtwagens en een groot deel van de hulpgoederen gingen verloren.

Over wie er achter de aanval zit, wordt al weken gebakkeleid. De Verenigde Staten wijzen met de beschuldigende vinger naar Rusland, maar Moskou ontkent elke betrokkenheid.

Zelfs over wat voor aanval het was, bestond geen overeenstemming. Maar UNOSAT, een VN-instantie die gespecialiseerd is in de analyse van satellietbeelden, zegt er nu dus uit te zijn.

''Aan de hand van onze analyse hebben we vastgesteld dat het een luchtaanval was en volgens mij hebben diverse andere bronnen dat bevestigd'', zei Lars Bromley van UNOSAT.

Overzicht: De strijd in Aleppo
Overzicht: De strijd in Aleppo

Krater

"Om vast te stellen of iets een luchtaanval was kijk je doorgaans naar he type krater en hoe groot deze is", aldus Bromley. Hij zei dat de krater bij deze aanval "vrijwel zeker door uit de lucht gedropte munitie" werd veroorzaakt, en niet door bijvoorbeeld beschietingen met artillerie- of mortiergranaten.

Over de schuldvraag sprak UNOSAT zich niet uit. Secretaris-generaal Ban Ki-moon liet vorige week wel weten dat hij een onderzoek instelt naar de aanval. Hij riep alle partijen in het conflict in Syrië op om mee te werken.